MEXICO CITY. En vecka har gått sedan Hugo Chávez opererades för cancer på Kuba. Hans tillstånd beskrivs som stabilt, men ingreppet var komplicerat och det fjärde på bara ett och ett halvt år. Oroliga anhängare i hela Sydamerika ber och vakar nu för den venezuelanska presidenten.
– Presidenten är åter vid fullt medvetande, förklarade Venezuelas vetenskapsminister Jorge Arreaza vid en presskonferens i helgen.
Beskedet fick många av den 58-årige Hugo Chávez anhängare att försiktigt pusta ut, efter en vecka då tusentals av dem vakat och bett för sin socialistiske president. En av dessa sympatisörer var den amerikanske skådespelaren Sean Penn.
– Chávez är en av de viktigaste politiska krafter vi haft på den här planeten, sade Penn i Bolivias huvudstad La Paz.
Även i andra delar av Sydamerika har torg- och bönemöten hållits. Argentinas president Cristina Kirchner och Ecuadors Rafael Correa finns bland dem som visat sitt deltagande, och till och med ateisten José Mujica i Uruguay har tagit sig till en högmässa för att tända ett ljus.
Den exakta sjukdomsdiagnosen är fortfarande en statshemlighet i Venezuela, men det senaste ingreppet var det fjärde sedan i juni 2011. Operationen beskrivs som mycket komplicerad och ska ha varat i sex timmar, eftersom Chávez drabbades av en större blödning.
Upprepade återfall i cancer innebär dock vanligtvis en försämrad prognos, något som Hugo Chávez förefaller väl medveten om. Inför avfärden till Havanna utsåg han vicepresident Nicolás Maduro till efterträdare och manade sina anhängare att rösta fram denne till presidentposten, ”om det skulle bli nödvändigt att utlysa nyval”.
Maduro har tidigare varit utrikesminister och anses vara en Kubavänlig och relativt radikal chavista. Att axla ”el comandantes” mantel i Venezuela är dock lättare sagt än gjort, och något som varken Maduro eller andra företrädare för Socialistpartiet vill tala högt om i dag.
En första indikation på hur presidentens sjukfrånvaro kommer att påverka landets politik kom i söndags, då en rad lokal- och guvernörsval hölls. Venezuelas oppositionsledare Henrique Capriles behöll guvernörsposten i landets näst folkrikaste delstat, Miranda. Han besegrade Hugo Chávez förre vicepresident Elias Jaua. Regerande Socialistpartiet vann i 19 delstater medan oppositionen gjorde det i tre.
Erik de la Reguera
-
Publicerat i DN den 18 december 2012.