Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Böcker | Books


Desafiando fronteras : La migración global y los muros del nacionalismo (2022)

En este libro elogiado por la crítica, el periodista Erik de la Reguera cuenta las historias cautivadoras de tres migrantes que viajan por diferentes rutas clandestinas hacía la Unión Europea y los Estados Unidos.

Norma, Jamal y Abou han dejado todo para escapar de la pobreza, la guerra y la persecución. Como tantos otros migrantes de nuestra época, atraviesan continentes sin papeles. Corren riesgos casi inimaginables.

En Desafiando fronteras, el autor los sigue de cerca en sus peligrosos y dramáticos viajes hacia Estados Unidos y Europa. Entrelaza el relato con la historia de la migración. Encuentra un nexo entre los muros que se vuelven cada vez más altos y el ultranacionalismo.

Durante milenios, los gobernantes han tratado de controlar el movimiento de las personas, pero las fronteras nunca han sido tan nítidas como ahora. Desafiando fronteras es un libro sobre uno de los grandes temas de nuestra época. Explora lo que sucede cuando se cruzan las fronteras. Incluso las que llevamos dentro.

Reseñas

“[Deasafiando fronteras] es un reportaje sobre héroes. Un acto heroico en sí.”  Svenska Dagbladet

“Es un reportaje increíblemente bueno”. Expressen

“De la Reguera entrelaza hábilmente en su narrativa una historia breve de la migración humana con un análisis del pensamiento político sobre los derechos humanos, ciudadanía, nacionalidad y libertad de movimiento… Es un libro importante y oportuno que merece una lectura amplia en Europa y en Estados Unidos. De la Reguera da una cara y una identidad a los migrantes y refugiados… Su libro llama a la reflexión –y a la acción–.”  Swedish Book Review

“Entre todo lo que se ha escrito hasta ahora sobre los muros fronterizos y los migrantes, el libro de De la Reguera se encuentra en una categoría aparte –la mejor–.”  Dagens Nyheter

Acerca del autor

Erik de la Reguera (Uppsala, 1975) es periodista y escritor. Ha sido corresponsal del diario sueco Dagens Nyheter en la Ciudad de México y Buenos Aires. Actualmente es corresponsal de este mismo periódico en París.

Ha publicado dos libros aclamados de reportajes: Gränsbrytarna (2014-2015, Norstedts), y Kokain (2010, Norstedts, con Lasse Wierup). También ha traducido varias obras del español al sueco.

EN VENTA: Marzo 2022
TRADUCCIÓN: ESTRELLA DE LA REGUERA
TAPA BLANDA / ISBN: 978-91-89530-01-0
EDITORIAL: VAGABUNDA
COLECCIÓN: GRANDES REPORTAJES


Tårar för Mexiko – med introduktion av Erik de la Reguera (2018)

Mexiko har blivit centrum för den internationella droghandeln och över 150 000 människor har dödats. På ytan utkämpar staten ett krig mot knarket, men många politiker och myndighetspersoner spelar under täcket med kartellerna.

Mördare, knark- och slavhandlare går fria, medan den som ställer för närgångna frågor kan skjutas ner på öppen gata. Sedan 2000 har ett hundratal journalister dödats.

Ändå envisas många med att berätta sanningen. I Tårar för Mexiko skriver några av landets allra främsta journalister om den djupgående korruptionen, om unga killar som söker sig till den organiserade brottsligheten för att samhället inte kan erbjuda dem något, om att kvinnors liv och död betraktas som bagateller av både brottssyndikat och myndigheter. De berättar också om sitt farliga arbete, om att bli kidnappad, hotad, torterad, om att hitta en massgrav ihop med offrens anhöriga.

Tårar för Mexiko skildrar ett land där våldet härskar, men lyfter också fram djärva människor som kämpar trots omständigheterna och vars initiativ utgör ett hopp för landets framtid.

Boken är tillägnad Mexikos mördade journalister och fotoreportrar.

Med introduktion av Erik de la Reguera.

Norstedts, 2018.


Gränsbrytarna – den globala migrationen och nationalismens murar (2014)

Varför är det inte en självklarhet att alla människor ska få resa fritt?

Norma, Jamal och Abou har var och en lämnat allt för drömmen om ett värdigt liv. Som så många andra migranter i vår tid korsar de kontinenter. I Gränsbrytarna följer journalisten Erik de la Reguera dem på nära håll längs deras strapatsfyllda färder mot USA och Europa. Varvat med fältarbetet beskriver han migrationens historia. Han ser ett tydligt samband mellan de allt högre murarna och vår tids växande nationalism. I alla tider har de styrande försökt begränsa människors rörlighet, men aldrig har de geografiska gränserna varit så skarpa som nu.

Gränsbrytarna är en bok om några av vår tids stora frågor. Den utforskar vad som händer när gränser korsas. Även de inom oss.

”de la Regueras bok befinner sig i en egen klass bland allt som nu skrivs om gränsmurar och migranter – den högsta.” Dagens Nyheter

”Det är ett oerhört bra reportage” Expressen

”Ett journalistiskt hjältedåd” Svenska Dagbladet

Norstedts, 2014 (pocketutgåva 2015).


Kokain : drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (2010)

Av: Erik de la Reguera och Lasse Wierup

Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mäklare, tatuerade gängmedlemmar och mängder av artister, journalister, brats och Båstadsfantaster.

Under 2000-talet har kokainet nått nya användare och kanske är det inte så konstigt. Kokainisterna själva vittnar om den ultimata självförtroendehöjaren, guldkanten i tillvaron, ett slags skumpa i pulverform som inte gör en full och dum. Olagligt? Förvisso. Men, som Grammis-vinnaren Andreas Kleerup sa i en Aftonbladet-intervju, ”det är ju fortkörning också”. Samtidigt råder fortfarande starka tabun kring bruket. Många kända svenskar har åkt fast, men nästan ingen har trätt fram och berättat vad de sökt och funnit i drogen.

Sett i ett större perspektiv är kokainet långt mer än enbart en fråga om enskilda svenskar. För att tillgodose ”vårt” behov begår människor och organisationer på andra platser i världen de grymmaste handlingar. Colombias regering har i tjugo år, med stöd av USA, utkämpat ett blodigt krig mot drogerna. Trots det har odling och export inte minskat. Gerillan, eliten, militären, bönderna, politikerna – alla är på ett eller annat sätt påverkade av den våldslogik som genereras av denna miljardindustri. Och i botten finns Colombias fattiga som i brist på alternativ säljer sig som odlare, skördare, transportörer, väktare eller yrkesmördare.

Mexikanska karteller har under senare år tagit över stora delar av handel och smuggling från Latinamerika, och fraktar ton av kokain till USA, eller via Västafrika till Europa. Sedan ett par år rasar ett krig mellan två stora allianser av karteller i Mexiko, ett krig som bara under 2008 krävde 5 700 människoliv. Allt fler varnar för att Mexiko riskerar att förvandlas till en ”failed state”, en stat styrd i det fördolda av kriminella intressen.

Den som köper ett gram kokain på Stureplan, i Eskilstuna eller på Hisingen håller efterfrågan uppe och bidrar därmed till att problemen i andra delar av världen kvarstår. Men det är det antagligen lätt att bortse från i festens rus. Lika lätt som det är att inte tänka på att det ”rena”, vita pulvret ofta färdats i en livrädd, kanske skuldsatt och tvingad, människas mage och kommit ut tarmvägen.

Norstedts, 2010.