Fängslad filmare frigavs

MEXICO CITY. Den mexikanska dokumentärfilmaren Judith Gómez, vars fall DN skrev om i går, frigavs på söndagen tillsammans med ett femtiotal andra politiska aktivister. Fjorton personer riskerar dock fortfarande långa fängelsestraff för att ha deltagit i demonstrationer.

En domare i Mexiko beslutade på söndagen att frige 55 politiska aktivister som suttit fängslade sedan den 1 december, då såväl fredliga som våldsamma protester mot president Enrique Peña ägde rum i Mexico City. Bland de frigivna finns 27-åriga Judith Gómez, som DN skrev om i går.

Hon beskrevs så sent som för ett par dagar sedan som en av ”upploppsledarna” i stora mexikanska medier, och utpekades som ansvarig för omfattande materiella skador. Men Judith Gómez familj, vänner och advokater har hela tiden hävdat att hon greps på en helt annan plats än vad polisen påstår och att hon är oskyldig.

Människorättsorganisationer har riktat hård kritik mot polisinsatsen, som präglades av mängder av godtyckliga gripanden och flera fall av tortyr. De som gripits förefaller också i många fall ha varit fredliga aktivister som inte begått några brott.

En orsak till frigivningarna är troligen de filmer och vittnesmål som på sociala medier visat en helt annan bild än den officiella.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 10 december 2012.