Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Le Pen knappar in på Macron inför den sista tv-debatten

PARIS. Ikväll hålls den sista tv-debatten inför söndagens presidentval i Frankrike – och insatserna kunde knappast vara högre. Mittenkandidaten Emmanuel Macron leder fortsatt i opinionen, men högerextrema Marine Le  Pen har den senaste veckan börjat knappa in.

Det är svårt att tänka sig två mer olika kandidater än de som ska duellera i fransk tv på onsdagskvällen, med start klockan 21.

Vid ena bordsänden: den 39-åriga, förre detta ekonomiministern Emmanuel Macron, som har en bakgrund i banksektorn och bejakar globaliseringen, vill reformera och stärka Europeiska unionen, luckra upp arbetsrätten och avreglera fransk ekonomi för att försöka få fart på hjulen, och satsa mer på skola, utbildning och forskning kring nya teknologier.

Vid den andra: 48-åriga Marine Le  Pen, vars parti Nationella fronten har ett väldokumenterat fascistiskt förflutet, och som kallar globaliseringen en ”totalitär ideologi”, vill stänga gränserna, stoppa invandringen, internera alla misstänkta islamister, upprätta skyddstullar, införa straffskatt på företag som har utländska anställda, lämna EU (eller åtminstone omförhandla unionen till oigenkännlighet) och närma sig Vladimir Putins Ryssland.

Så polariserade är startpositionerna inför onsdagens tv-debatt, som sannolikt avgör vem som blir president i detta EU:s näst folkrikaste land (efter Tyskland).

För blott tio dagar sedan hade Macron en klar ledning i opinionen. Då hade han precis fått stöd av den traditionella högerns och Socialistpartiets utslagna kandidater, liksom den sittande – om än impopuläre – president Hollande.

Trots detta vinnarläge har Macron ledning krympt den senaste veckan – något han till stor del har sig själv att skylla för.

Först gav sig Macron ut och firade valresultat den 23 april på brasseriet La Rotonde – något som fick många medier att dra paralleller till den kontroversielle expresidenten Nicolas Sarkozys extravaganta utsvävningar (vilka gav denne öknamnet ”president bling bling”).

Sedan accepterade Macron motvilligt att träffa de fackliga representanterna vid en nedläggningshotad Whirlpool-fabrik i hemstaden Amiens – bara för att bli överglänst av Marine Le  Pen, som åkte direkt till fabriken och tog selfies med arbetarna där.

– Whirlpool kommer inte att våga flytta till Polen med mig som president, bedyrade Le Pen, medan Macron satt instängd i möten med fackrepresentanterna och sedan bara kom ut och talade vagt om möjligheter till vidareutbildning.

Macrons kampanj har dessutom skakats av sprickor i det som i Frankrike kallas ”den republikanska fronten” och som syftar på att etablerade politiker, oavsett om de står till vänster eller till höger, brukar sluta upp bakom den kandidat som ställs mot extremhögern.

Jean-Luc Mélenchon, vänsterkandidaten som fick 19 procent av rösterna i första omgången, har visserligen fördömt Le Pen, men också vägrat ge sitt stöd till Macron så länge denne inte erbjuder något i gengäld. Helst vill Mélenchon ha ett löfte om att arbetsrätten ska lämnas i fred – något Macron ställt sig kallsinnig till. Många vänsterväljare kan därför strunta i att rösta på söndag.

Samtidigt har Marine Le  Pen slutit en allians med den nationalistiska högerkandidaten Nicolas Dupont-Aignan, som står henne nära i många frågor och fick 4,7 procent av rösterna i första omgången. I utbyte kan Dupont-Aignan räkna med en premiärministerpost om Le Pen blir vald.

Än talar det mesta för att det blir Macron som vinner på söndag. Men hans förtroendesiffror sjunker, och innan han räknar hem segern måste han se till att ta sig helskinnad genom kvällens tv-debatt – och helst också återta initiativet i valrörelsen.

Erik de la Reguera
 

Fakta.Tv-debatten

Den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron och högerextrema Nationella frontens kandidat Marine Le Pen ställs mot varandra i onsdagens tv-debatt, som är den sista inför presidentvalet den 7 maj.

Debatten startar klockan 21 och väntas pågå i minst två timmar.

I en ny opinionsmätning som publiceras av tidningen Le Figaro har Macron stöd av 59 procent, medan 41 procent av de svarande säger att de tänker rösta på Le Pen.

Publicerad i DN 2017-05-03

You may also like...