Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Invandrarna och nazisterna i Frankrike

Foto: Erik de la Reguera

I många år var det närmast tyst om de judiska, invandrade kommunisterna, de ”röda” spanjorerna (som Domingo Tejero Perez som nämns på plaketten på bilden ovan, och som sköts till döds nära en av ingångarna till parken Buttes Chaumont), de radikala italienarna osv – trots att det ofta var invandrarna som tog de största riskerna i den franska motståndsrörelsen i Paris under andra världskriget. Men nu har de sent omsider fått ett erkännande. Skriver om det i DN idag.

För er som vill veta mer och förstår franska (eller tyska) rekommenderar jag den här fantastiska dokumentärfilmen av Mosco Levi Boucault från 1985, där f.d. kombattanter i FTP-MOI vittnar.

You may also like...