Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Aggressiv debatt mellan Le Pen och Macron

PARIS. Den sista tv-debatten mellan de båda kandidaterna i det franska presidentvalet blev en hetsig och aggressiv duell – med mycket höga insatser. Högerextrema Marine Le Pen gick ut hårt genom att kalla Emmanuel Macron för en ultraliberal ”kallhamrad bankir” som sitter i president Hollandes knä.

Det satte tonen för en mycket intensiv debatt där de båda kombattanterna satt mitt emot varandra vid ett ovalt, vitt bord. Båda var klädda i marinblått – men där slutade likheterna.

– Du är president Hollandes arvtagare – det är så uppenbart! Det är dina vänner som skapat kaoset vi lever i, sade Le Pen, som ligger efter i opinionsmätningarna, och gång på gång kallade Macron för ”herr minister” för att påminna tittarna om att han varit ekonomiminister åren 2014-16.

Macron kontrade snabbt:

– Madame Le Pen, Frankrike förtjänar bättre än dig. Ditt parti är ett högerextremt parti. Du lever på rädslan. Det är inte Frankrike. Det är inte vad Frankrike förtjänar.

Då den ekonomiska politiken diskuterades lät Marine Le Pen stundtals som en vänsterpolitiker när hon lovade att införa en ”intelligent protektionism” och hon anklagade Macron för att svika de franska arbetare som kan mista jobb när deras företag flyttar utomlands.

De stunder då Le Pen tvingades ge svar om sin egen ekonomiska politik stakade hon sig dock ofta och såg osäker ut. Under flera för henne säkert plågsamma minuter tvingades hon parera kritiska frågor från Macron om hur en sorti ur euron rent praktiskt skulle gå till – och hur de ekonomiska följderna skulle kunna hanteras.

– Du försöker bara få oss att bli rädda! Ha! Det fungerar inte, sa Le Pen trotsigt vid ett tillfälle.

Hon stod fast vid att upplösa EU och sade att hon i dess ställe vill skapa en ”allians av suveräna nationer”. Macron svarade:

– Ditt program är inte bra för Frankrike. Det är farligt för Frankrike. Jag vill stärka euron. Jag vill stärka Europa.

När det kom till terrorbekämpningen gick Le Pen på nytt till offensiv. Hon upprepade sina utfästelser om att fängsla eller utvisa alla de 11.000 misstänkta islamister som finns i säkerhetspolisens register.

– Du är svag, herr minister, du sitter bara och väntar på attentaten. Det är under din tid som det här har hänt. Du och dina vänner är ansvariga för kaoset, sade Le Pen, som också anklagade Macron för att ha band till islamister.

Macron sade:

– Det terroristerna önskar sig mest av allt är att få Le Pen vid makten i Frankrike. För de vill se det hat och den splittring som du står för.

På en konkret fråga om vad Le Pen anser om Frankrikes ansvar för judeförföljelserna under andra världskriget upprepade hon sitt tidigare svar om att ”Frankrike inte var skyldigt, Frankrike var i London” – vilket syftar på Charles de  Gaulles exilregering som fanns i Storbritannien under kriget.

– Skamligt. Låt de Gaulle vara i fred, kontrade Macron.

När ämnet sedan blev utrikespolitiken hamnade mycket fokus på relationerna med Vladimir Putins Ryssland.

– Den stora skillnaden mellan mig och madame Le Pen är att jag inte underkastar mig Vladimir Putins diktat, sade Emmanuel Macron.

Då svarade Le Pen med att återigen referera till Charles de Gaulle och garantera ett starkt, oberoende Frankrike som står upp mot ”alla imperialismer”.

– Gallimatias! Du ger ingen vacker bild av Frankrike, svarade Macron.

Den hårda tonen och de många invektiven – som bildar en lång lista på de franska mediesajter som försökt följa och registrera dem – var av ett slag som sällan eller aldrig skådats i en presidentvalsdebatt i Frankrike. I en första opinionsmätning som tv-kanalen BFM lät göra minuterna efter debatten svarade 63 procent att Macron var ”den mest övertygande”, mot 34 procent för Le Pen (tre procent var osäkra).

Flera bedömare är ense om debatten var en av de mest minnesvärda debatterna i fransk politisk historia. BBC:s Hugh Schofield konstaterar att de båda motståndarna är helt olika, något som blev tydligt under den stundtals mycket heta debatten där moderatorerna kämpade för att göra sig hörda:

”Det här har varit en av de stora debatterna. En som människor kommer att minnas. Från Marine Le Pen, en demagogs aggressivitet, giftet, de konstanta anmärkningarna för att komma under skinnet på motståndaren. Och från Emmanuel Macron, den kartesiska rationaliteten från en briljant fransk teknokrat.”

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-05-04

You may also like...