Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Marine Le Pen anklagas för plagiat av tal

Paris. Marine Le Pen anklagas för att ha plagierat stora delar av ett tal som den nu utslagne högerkandidaten François Fillon höll för drygt två veckor sedan. Le Pen är i stort behov av stöd av Fillons väljare, om hon ska ha en chans att besegra Emmanuel Macron på söndag.

Det var i ett tal på måndagen som Marine Le Pen använde sig av formuleringar och hela avsnitt som liknar eller är identiska med de som François Fillon använde sig av vid ett valmöte i Puy-en-Velay den 15 april.

När hon talade om Frankrikes historia nämnde hon landets ”tre sjögränser mot Engelska kanalen, Nordsjön och Atlanten”, beskrev Frankrikes nära band till ”Italien, vår syster”, och använde sig av ett ordagrant citat av den förre franske premiärministern Georges Clemenceau – exakt på samma sätt som Fillon gjorde för två veckor sedan.

Likheterna doldes något av att Le Pen här och var flikade in egna formuleringar. Men det Fillon-kampanjen närstående sociala medie-kontot ”Ridicule TV” har klippt ihop ett kollage som tydligt visar hur Le Pen låtit sig ”inspireras” av högerkandidaten.

Det är dock inte osannolikt att avsikten var just att detta skulle upptäckas, för Le Pen är i akut behov av stöd från Fillons konservativa högerväljare om hon ska ha en chans att besegra mittenkandidaten Emmanuel Macron i den andra och avgörande omgången i presidentvalet.

– Ja, vi var så klart medvetna om likheterna. Det här var en medveten vink till Fillon-sympatisörerna, för att sätta igång en debatt på allvar om fransk identitet, säger Nationella frontens andreman Florian Philippot till Radio Classique.

Le Pen har de senaste dagarna knappat in på Macron, men denne leder fortfarande med 59 procent mot 41, enligt en mätning som publicerades i Le Figaro på tisdagen.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-05-02

You may also like...