Juntaårens bödlar hukar i lyxkvarter

BUENOS AIRES. Buenos Aires hemsöks den här tiden på året av vålnader vars anhöriga ställer krav på rättvisa, allt medan bödlarna hukar i skuggorna i stadens finare kvarter.

Trettiotvå år efter statskuppen den 24 mars 1976 och 25 år efter juntans fall 1983 går de flesta av de militärer som torterade och dödade omkring 30.000 argentinare fortfarande fria på stadens gator.

En del av dem är taxichaufförer, andra poliser eller militärer, medan de mer upphöjda inte sällan njuter goda pensioner i någon av de mer ståndsmässiga villorna i stadens förorter.
Annons:

Som boende i Buenos Aires har jag snabbt blivit van vid att undvika samtal om juntaåren, om jag inte med säkerhet vet vilken bakgrund den andre har. Men ibland uppstår kusliga situationer, som när en taxichaufför höll ett fascistiskt brandtal när han hörde att jag var på väg till ett bokkafé som drivs av anhöriga till diktaturens offer.

- De där som dog var bara en massa terrorister och kommunister, hävdade chauffören.

Men han har fel. De som dumpades i massgravarna runt tortyrcentralerna och fick kalk strödda över sina kroppar hade i de flesta fall bara begått "brottet" att stå i någons adressbok.

En rad lägre officerare har dömts till fängelsestraff sedan 2003, då förre presidenten Néstor Kirchner avskaffade en amnestilag som skyddade militärerna. Men det är inte förrän helt nyligen som några av de högst ansvariga börjat ställas inför rätta.

I samband med det har mörkret från det förflutna åter börjat falla över miljonstaden Buenos Aires. Vittnen i rättegångarna har utsatts för dödshot och förföljelser av anonyma män, som säger att tortyroffren inte kommer att komma undan lika lätt "den här gången".

För ett och ett halvt år sedan "försvann" Julio López, ett nyckelvittne i en av rättegångarna. Det var det första försvinnandet av det slaget sedan diktaturens fall 1983.

Två mystiska dödsfall har också drabbat före detta militärer, i det ena fallet till följd av en förgiftning och i det andra genom ett ifrågasatt "självmord". Båda hade före sin död gått med på att vittna mot sina överordnade.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-25