Ökänd militär utlämnad till Argentina

BUENOS AIRES. En av de mest ökända torterarna under juntaåren, den förre kaptenen Ricardo Cavallo, anlände på måndagen till i Argentina för att åtalas för en rad mord och "försvinnanden".

Cavallo, eller "Serpico" som han kallades av sina kollegor på den tortyrcentral som han verkade vid, utlämnades på måndagen av spanska myndigheter för att åtalas i sitt hemland.

Han anklagas för att ha torterat tusentals personer i lokaler på Marinens mekanikerskola (ESMA) och för att vara direkt ansvarig för minst 200 av de tiotusentals så kallade försvinnanden som ägde rum under diktaturåren 1976-83.

Även svenskan Dagmar Hagelin finns bland dem som tros ha förts till ESMA. Hagelin greps och skottskadades av ett militärkommando i januari 1977, sedan hon misstagits för en annan person. Det är ännu oklart vad som hände med henne efter "försvinnandet".

Erik de la Reguera

DN 2008-03-31