Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Tillvägagångssättet liknar tidigare terrordåd

Den misstänkta terrorattacken i London kommer mindre än en vecka före valet i Storbritannien. DN:s korrespondent Erik de la Reguera svarar på tre frågor – utifrån det som är känt så här långt.

Varför behandlas händelserna vid London Bridge och Borough Market som misstänkta terrordåd?

– När detta skrivs vid halvfyratiden natten till söndagen är de bekräftade uppgifterna ännu få – vi vet egentligen bara säkert att polisen anser sig ha anledning att utreda händelserna vid London Bridge och närliggande Borough Market som misstänkta terrorbrott.

– Tillvägagångssättet liknar tidigare terrordåd – med ett stort fordon inblandat, liksom knivattacker. Det finns troligtvis också mer information som polisen inte vill gå ut med genast, eftersom insatsen ännu pågår.

Kan valet vara i fara?

– Premiärminister Theresa May har kallat till ett så kallat ”Cobra-möte”, ett extrainkallat säkerhetsmöte, tidigt på söndagsmorgonen. Om det leder till att terrorhotnivån höjs på nytt i Storbritannien betyder det att myndigheterna har konkret information om att fler attacker kan inträffa inom kort.

– Det skulle kunna leda till frågetecken kring säkerheten på valdagen. Men den brittiska staten är stark och det ska till en i sanning extrem situation för att regeringen på allvar skulle överväga att skjuta upp torsdagens val.

Kommer valutgången att påverkas?

– Det är för tidigt att säga. Efter terrordådet i Manchester trodde en del bedömare att regerande Tories skulle gynnas och rycka ifrån Labour – men att döma av opinionsmätningarna blev avtrycket i opinionen inte särskilt stort, och Labour har fortsatt att knappa in på regeringspartiet.

– Med det sagt kan terrordåd givetvis polarisera ett land. Mer fokus kan hamna på säkerheten och vilken partiledare som bäst kan garantera den. Liksom på vem som på bästa sätt kan ena och hålla samman landet under svåra perioder som denna.

Publicerat i DN 2017-06-04.

You may also like...