Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Stor klyfta mellan generationerna inför brittiska ödesvalet

London. När Storbritannien går till val på torsdag skär en djup generationsklyfta genom landet. Premiärminister Theresa May och hennes högerparti Tories är fortfarande favoriter till segern – men bland unga väljare är Labour klart starkast. DN har talat med fyra unga väljare inför torsdagens ödesval.

När Theresa May utlyste val för en och en halv månad sedan var avståndet mellan hennes regeringsparti Tories och vänsteroppositionen i Labour omkring 20 procentenheter, och May var betydligt populärare än sin motståndare, Labourledaren Jeremy Corbyn.

Men nu har försprånget minskat. Exakt hur mycket är oklart – mätningarna spretar rejält – men i opinionsinstitutet Yougovs mätning från i torsdags var Tories ledning bara tre procent, något som lett till smärre panik i regeringslägret.

Theresa May räknade länge med att hennes hantering av starten för EU-utträdet skulle garantera en storseger. Men allt fler väljare tycks vända intresset mot inrikespolitiken – alternativt vara beredda att taktikrösta på Labour för att förhindra en ”hård Brexit”.

Tories är fortsatt populära bland äldre britter. I gruppen över 65 år stöder två av tre väljare partiet. Men bland unga väljare mellan 18 och 24 år är situationen den omvända. Där har Tories bara stöd av 12 procent – medan Labour stöds av hela 69 procent, enligt en ny mätning.

Jeremy Corbyns väl tilltagna vallöften om att skrota de höga kursavgifterna på universitet, satsa mer på vård, skola och omsorg, och höja skatter för höginkomsttagare tycks ha gått hem hos många unga, och i synnerhet de som bor i London och andra större städer.

Corbyn bärs också fram av de tusentals unga aktivisterna i Labour och hans egen stödorganisation Momentum – liksom om en rad namnkunniga artister. I veckan gick gruppen Captain Skas låt ”Liar Liar GE2017” upp i topp på den brittiska singellistan. I den anklagas Theresa May för att vara en systematisk lögnare, bland annat för att hon tidigare sagt att hon inte skulle utlysa nyval (låten spelas inte av brittiska BBC, på grund av kravet på opartiskhet).

Men det är långtifrån säkert att Labours stöd bland de unga väljarna kommer att ge så stort avtryck som Corbyn-lägret hoppas. Äldre går normalt sett och röstar i betydligt högre utsträckning än de yngre i Storbritannien, enligt de studier som gjorts tidigare (se grafik).

Förra årets folkomröstning om EU-medlemskapet är talande. Då röstade runt 75 procent av väljarna i gruppen 18–25 år för att stanna i EU – men ändå blev totalresultatet en seger för lämnasidan.

Publicerat i DN 2017-06-03

You may also like...