Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Talet om ”behovet av förändring” kan slå tillbaka mot May

ANALYS. Det är långtifrån säkert att terrorattacken i London påverkar utfallet i det brittiska valet. Men Theresa Mays tal om att ”saker och ting måste förändras” och hennes utspel om hårdare straff och utökad internetövervakning kan slå tillbaka mot henne – eftersom May varit ansvarig för terrorbekämpningen i sju år.

Det sade premiärminister Theresa May när hon kom ut från 10 Downing Street och mötte den församlade pressen på söndagen.

Mays ord avspeglade vad många britter kände denna dag, efter det tredje attentatet på lika många månader i Storbritannien.

Precis som vid dådet i Manchester för en vecka sedan, då 22 människor dödades, var våldet riktat mot unga, på en plats där glädje och möten brukar stå i centrum – restaurangerna och pubarna runt Borough Market frekventeras av en ung, kosmopolitiskt sinnad publik.

Det är inte svårt att känna avsky för det som ligger bakom dessa terrorhandlingar. Men kommer de att påverka utfallet i valet på torsdag?

Det är inte särskilt sannolikt.

Efter terrordådet i Manchester fanns de som trodde att regeringspartiet Tories skulle gynnas, eftersom högern av tradition betonar lag och ordning mer än vänstern, och för att väljare har en tendens att söka stabilitet i orostider.

Men effekten uteblev. Labour har fortsatt att knappa in på Tories. Och i ett par av de senaste opinionsmätningarna skiljer nu bara en eller ett par procent mellan partierna.

Här finns också en parallell till presidentvalet i Frankrike.

När en misstänkt terrorist sköt en polis till döds på Champs-Elysées i Paris i april, bara tre dagar före första omgången i presidentvalet, spekulerades det i att det kunde leda till ett möjligt uppsving för högern eller extremhögern. Men när valresultatet kom var det svårt att se något sådant. Däremot blev valdeltagandet högre än förväntat.

I lördags tog det bara 8 minuter från det att det första larmsamtalet kom tills det att de tre terroristerna var skjutna till döds av Londonpolisen. Av allt att döma rör det sig om en föredömlig insats av de tjänstgörande poliserna.

Ändå såg sig Theresa May tvungen att lova omprövning:

”Saker behöver förändras”, sade premiärministern, som var inrikesminister 2010-2016 och därmed ansvarig för säkerhetsfrågor och bekämpning av terrorism.

Hon lovar nu ökad övervakning av internet och hårdare straff för ”mindre förseelser”, vilket skulle kunna syfta på exempelvis spridande av våldsglorifierande propaganda.

Det är troligen ett försök att visa handlingskraft. Risken finns dock för att talet om ”behovet av förändring” slår tillbaka mot May, eftersom hon under sin tid som inrikesminister var med om att dra ned antalet poliser i landet med 20.000.

May har försvarat beslutet med att resurser behövde styras om till just terrorbekämpning och underrättelseinhämtning. Men hennes kritiker menar att vanliga poliser behöver finnas ute på gator och torg för att det ska vara möjligt att arbeta förebyggande och få in underrättelser.

Labourledaren Jeremy Corbyn har, å sin sida, gjort sig känd som en motståndare till skärpt terrorlagstiftning. Men i Labours valmanifest finns ett löfte om 10.000 fler poliser – något Corbyn var noga att påminna om på söndagen.

Det mest sannolika är att attentatets effekt på valresultatet blir marginell, om ens det. Många har redan poströstat, och årets valrörelse har hittills dominerats av frågor som Brexit, krisen i sjukvården, studieavgifterna och höjda avgifter för vård av äldre.

Theresa May och Jeremy Corbyn är också överens om att valet bör fortgå som planerat och att den demokratiska processen säkras. Efter ett kort stopp på söndagen kommer de stora partierna att återuppta sitt kampanjande i Storbritannien på måndagen.

Publicerat i DN 2017-06-04

You may also like...