Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Jag väcktes av att de stod och skrek där på gatan”

MANCHESTER. Brittisk polis gjorde på onsdagen flera gripanden i Manchester med koppling till måndagens terrordåd. Minst en av de gripna har bakgrund i Libyen, och en granne säger till DN att familjen är ”strikt religiös”.

Strax före gryningen natten till onsdagen gick tungt beväpnad polis in i ett hus på Aston Avenue i södra Manchester. Polisen stormade det röda tegelhuset, tvingade ut hela familjen på gatan – inklusive flera små barn – och grep sedan minst en man.

– Jag väcktes av att de stod och skrek där på gatan. Först trodde jag att det var något stort familjegräl, men när jag drog upp rullgardinen såg jag att det var en beväpnad polis som ropade. Och så såg jag hur de förde iväg min granne med händerna bakom ryggen i handklovar, säger 59-årige Omar Alfakhri till DN.

Den gripne tros vara fadern i familjen, en man i 40-årsåldern som har sitt ursprung i Libyen, samma nordafrikanska land som självmordsbombaren Salman Abedi ska ha besökt kort före dådet. Abedis familj bor i Libyen, men det är oklart om han varit där för att besöka sina släktingar.

På Aston Avenue har Omar Alfakhri svårt att tro att detta har hänt här på hans gata – mitt framför den egna familjens bostad. Men en polisbil står kvar utan grinden till huset där husrannsakan gjorts. 

– Det är en ganska stor familj, med flera små och några äldre barn, och de har bott här i mer än 15 år. Mannen de grep är pappan i familjen och han kommer från Libyen. Honom har jag hälsat på många gånger. Men jag vet inte vad han arbetade med, och jag kan inte säga att jag känner dem särskilt väl. De höll sig lite för sig själva, säger Omar Alfakhri.

Nu är familjen inte kvar där – de har förts till en okänd adress av polisen – och Omar vet inte om även någon av de äldre bröderna eller hustrun i husets misstänks för något. Men han är tydligt skärrad. Han är väl medveten om att terrorgruppen IS tagit på sig ansvaret för måndagens terrorattack – något som dock brittisk polis inte bekräftat. 

– Att det här kan ske här är otroligt. Jag har alltid sagt till mina barn att hålla sig långt borta från IS och alla sådana grupper, för IS är ett lika stort hot för oss som för alla andra, säger Omar Alfakhri, som till vardags arbetar som arkitekt.

Ett par hundra meter bort står ett killgäng och röker marijuana. Området är lite nedgånget, och det är uppenbart att det inte är särskilt rika familjer som bor i kvarteret. En 14-årig kille säger att han också bor granne med den gripne mannens familj.

– Föräldrarna i familjen är strikt religiösa, så jag har aldrig lärt känna sönerna, trots att ett par av dem är i samma ålder som jag. De får knappt gå ut, som jag förstår det, säger han.

Brittisk polis arbetar utifrån hypotesen att den misstänkte gärningsmannen kan ha fått hjälp för att utföra det attentat mot konserten på Manchester Arena i måndags kväll, som hittills krävt 22 människoliv.

Det skulle i så fall innebära en av två saker: 1) att gärningsmannen ”lärts upp” av någon och fått tillräckligt detaljerade instruktioner för att kunna konstruera en bomb och utföra dådet, eller 2) att någon eller några personer konstruerat bomben och sedan gett gärningsmannen i uppgift att ta den till konserten.

I båda dessa fall skulle det finnas personer med kapacitet att utföra terrordåd på fri fot.

På tisdagen beslutade premiärminister Theresa May att höja terrorhotnivån i Storbritannien till den högsta – kritisk – vilket innebär att soldater kommer att sättas in vid bevakning av strategiska platser i landet.

Det frigör resurser som polisen kan använda i arbetet med att söka efter misstänkta gärningsmän. Upp till 3.800 soldater ska delta i operationen, enligt brittiska myndigheter. 

Minst tre personer greps på onsdagen i Manchester, men det är oklart exakt vad de misstänks för. Ytterligare en person, en 23-årig man som tros vara gärningsmannens bror, frihetsberövades i tisdags och förhörs fortfarande av polis.

Publicerat i DN 2017-05-24.

You may also like...