Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

16 minnen från året som gått

En scen från en gata i Paris.
En scen från en gata i Paris. Foto: Erik de la Reguera

Jag vet att man brukar göra sådana här återblickar i mellandagarna. Men jag följer inte sådana konventioner. Tror man får bättre perspektiv om man väntar lite.

Från 2023 kommer jag särskilt att minnas en resa till Israel-Palestina, en cykelkaravan med klimataktivister, kung Charles kröning i Storbritannien, kravallerna i Frankrike efter dödsskjutningen av 17-årige Nahel, och de massiva protesterna mot pensionsreformen som pågick hela vintern och våren.

Det var ett dramatiskt år. Och här nedan har jag valt ut några texter som jag hoppas håller för läsning fortfarande.

”Eko-terrorist” – eller klimatrörelsens frälsare?

Han stämplas som guru för ”ekoterrorister”. Och beskrivs som ”klimatrörelsens Lenin”.
Andreas Malm förespråkar sabotage som metod för att stoppa klimatförändringarna.
DN:s Erik de la Reguera har mött den svenska forskaren och aktivisten, vars bok ”How to blow up a pipeline” fått en viktig roll i en stor fransk rättsprocess. Läs mer.

Frankrike mobiliserar vapenindustri – men stödet till Ukraina förblir blygsamt

PARIS. Frankrike är världens tredje största vapenexportör, efter USA och Ryssland. Nu mobiliseras den industrin för att tillverka vapen, radarstationer och ammunition åt Ukraina och närliggande länder.

Emmanuel Macron talar om en ”krigsekonomi”. Men det franska militära biståndet till Ukraina är fortfarande blygsamt. Läs mer.

”We go home” – sedan vänder han och lämnar kidnapparna

JERUSALEM. Fredsaktivisten Moshe Rozen och hans hustru Diana Abramovich Rozen kidnappades i sitt hem på kibbutzen den 7 oktober. De skulle tas till Gaza.
Men när Moshe Rozen blödande stod vid taggtrådsstängslet vände han plötsligt på klacken.
– We go home, sa han till kidnapparna och gick. Läs mer.

Ahmed, 17, sköts till döds på balkongen

BETLEHEM. Hålet i balkongdörren är stort som en pingisboll. 14-åriga Mohammed Saduq rör vid det försiktigt med fingrarna, som om han vill försäkra sig om att det verkligen finns där. Att hans bror Ahmed faktiskt är död.
– Jag stod bredvid och såg honom bli skjuten. Men jag har svårt att förstå att det har hänt, säger han. Läs mer.

Skandalen växer kring Storbritanniens värsta barnamördare

Av föräldrar och kollegor på avdelningen för nyfödda barn i Chester sågs Lucy Letby som en lugn, vänlig och i allt väsentligt normal sjuksköterska. Men i veckan dömdes hon för fler barnamord än någon annan i Storbritanniens historia.
Och uppgifter finns om att ytterligare barn kan ha utsatts för övergrepp. Utredningen och skandalen bara växer. Läs mer.

Notre-Dames takspira återskapas: ”Kräver väldigt komplexa beräkningar”

BRIEY. Det ögonblick som många fransmän minns tydligast från den dramatiska kvällen och natten då Notre-Dame brann är när den stora takspiran rasade ner i eldhavet.
Nu är återuppbyggnaden av katedralen i full gång. DN har besökt en verkstad i nordöstra Frankrike där den nya och nästan 60 meter höga spiran börjar ta form. Läs mer.

Han infiltrerade franska polisen – vittnar om rasism och övergrepp

PARIS. Den franska polisen har problem – och journalisten Valentin Gendrot har sett dem på nära håll, under två år när han infiltrerade polisen.
– Jag arbetade med 32 poliser på stationen, och det var alltid samma fem–sex individer som betedde sig våldsamt och slog folk, säger han. Läs mer.

Frustrationen växer i Frankrike: ”De förstör för sig själva och alla andra som bor här”

PARIS. Efter fem nätter av upplopp och skadegörelse i Frankrike växer nu en frustration.
– Jag kan inte förstå det här. De förstör ju bara för sig själva och alla andra som bor i området, säger 75-åriga Michelle när hon stannar till utanför en nedbränd bar.
Mormodern till den dödade 17-åringen Nahel manade på söndagen upploppsmakarna att ”sluta”. Läs mer. Läs mer.

Nato-officer: Beslutet att skjuta ned ett plan tas på några minuter

CAPU MIDIA. Här är en av platserna där Europas framtid kan avgöras. En ny multinationell Natostyrka förbereder sig vid Svarta havets kust för en möjlig eskalering och spridning av kriget i Ukraina.
– Beslutet att skjuta ned ett plan måste tas på bara några minuter. Det är vi som trycker på avfyrningsknappen, säger en fransk major som leder luftvärnskommandot. Läs mer.

Pampigt när Charles kröntes till kung – men monarkin är mer ifrågasatt än på länge

LONDON. Ingen annan brittisk tronarvinge har behövt vänta så länge. Men nu har Charles III krönts till Förenade kungarikets monark och hans hustru Camilla till drottning.
– Gud bevare kung Charles! ekade ropen i kröningskyrkan Westminster Abbey.
Monarkin i Storbritannien är samtidigt mer ifrågasatt än på länge. En rad demonstranter greps längs kungaparets kortegeväg. Läs mer.

Hundratals väntar på att få en skymt av kungaparet

LONDON. Rader av tält, fällstolar och Union Jack-flaggor kantar kortegevägen från Buckingham Palace mot Westminster Abbey.
Hundratals – om inte tusentals – britter har väntat i flera dygn för att få en skymt av kung Charles III på hans väg till kröningen i Westminster Abbey. Läs mer.

Paris folkomröstar om att förbjuda elsparkcyklar efter olyckor

PARIS. Nu ska Paris invånare få avgöra framtiden för ”la trottinette électrique”, elsparkcykeln. En folkomröstning hålls på söndagen om att helt förbjuda uthyrning av elsparkcyklar.
Allt fler trafikolyckor har fått borgmästaren Anne Hidalgo att tappa tålamodet. Men förespråkare av fordonet menar att hårdare regler räcker. Läs mer.

Gary Lineker får sitt första gula kort – för protest mot brittisk asyllag

PARIS. Den engelske fotbollslegendaren och kommentatorn Gary Lineker fick aldrig något gult kort under sina 16 år som spelare på toppnivå. Men nu får han en första varning – i form av en tillfällig avstängning från programledarjobbet på BBC – för att han liknat språket som används i Rishi Sunaks nya asyllag vid det som användes i 1930-talets Tyskland. Läs mer.

Något är skevt i debatten om invandring i Europa

PARIS. Att sätta ett pris på nyanlända migranter riskerar att skymma något centralt i Europa: att arbetsgivare i många länder formligen skriker efter arbetskraft.
Grönsaker ruttnar på Europas åkrar, klimatomställningen försenas och människor får inte vård i tid. Läs mer. Läs mer.

Våldets logik tar över i protesternas Paris

PARIS. De kallas för Svarta blocket, som är ett samlingsnamn för maskerade aktivister som drar fram på Paris gator. Efter två månader av fredliga demonstrationer präglas nu protesterna mot pensionsreformen av våldsamma kravaller mellan polisen och de svartklädda.
DN:s Erik de la Reguera rapporterar från brinnande barrikader i Paris, där han själv blir attackerad. Läs mer.

Så påverkar fransmännens syn på arbete protesterna

PARIS. För att förstå den vrede som Emmanuel Macrons förslag om höjd pensionsålder till 64 år väcker i Frankrike måste man väga in skillnaden i synen på arbete mot länder som Sverige.
Fransmän ser i regel inte lönearbete som meningen med livet. Många strävar i stället efter ”det goda livet” och drömmer om ”ett gyllene årtionde” efter pensionen. Läs mer.

Uppdatering, eller PS. Jag glömde den svårförglömlige Filatiev. Så det får bli ett bonusminne:

Han vittnade om kaos i Putins armé – lever nu gömd i Paris

PARIS. Den ryske fallskärmsjägaren Pavel Filatiev deltog i den fullskaliga invasionen i Ukraina. Sedan skrev han boken ”ZOV” och tog avstånd från kriget. Boken har hyllats som ett unikt vittnesmål. Men sanningshalten i den ifrågasätts nu av den ryske dissident som hjälpte Filatiev fly till Frankrike. Läs mer.

You may also like...