Unga röster om brittiska valet

DN har talat med fyra unga väljare inför torsdagens ödesval i Storbritannien.

Amanda Ball, 18

Bor: Royal Wootton Bassett

Yrke: Student

Röstade i EU-omröstningen: Röstade inte (var för ung)

– Jag är förstagångsväljare, så jag har fortfarande inte bestämt mig hur jag ska göra. I höst kommer jag att studera forensisk lingvistik på universitet, och det ska bli roligt, men studieavgifterna är väldigt höga. Det gör att jag är lockad av att rösta på Labour, för de vill ju avskaffa avgifterna, säger Amanda Ball.

I sitt valmanifest lovar Labour att skrota kursavgifterna på universitet, som i England uppgår till runt 9 000 pund (cirka 100 000 kronor) per läsår.

– Men samtidigt gillar jag inte Jeremy Corbyn. Han må ha goda avsikter, men många av hans förslag verkar inte realistiska. Så jag känner mig kluven. Kanske blir det Tories ändå, jag har inte bestämt mig än.

– Det är bara det att jag är djurvän. Och jag gillar inte att May vill göra rävjakt laglig igen.

Sedan hejdar hon sig och säger:

– Jag är också orolig för Brexit. Om jag hade fått rösta förra året hade jag nog röstat för att stanna i EU. Men nu är det viktigt att få mer stabilitet, och Theresa May verkar ändå mer intelligent och verklighetsförankrad än Corbyn. Och det är viktigt för mig att hon är kvinna.

Simon Hartland, 19

Bostadsort: Etonwick

Yrke: Bartender

Röstade i EU-omröstningen: Lämna

Ett tiotal ölsorter erbjuds i den 1600-talspub som Simon Hartland arbetar i nästan varje kväll.

– Jag röstade för att lämna EU förra året. Det ångrar jag nu. Det har skapat en obehaglig stämning av ”vi och dom”, mellan Storbritannien och EU, och mellan oss engelsmän och invandrare. Så jag tänker rösta Labour nu, för de har ett mjukare budskap, säger han.

Det blir många och långa kvällar bakom bardisken för Simon. Ett stenkast bort ligger världens äldsta bebodda slott, Windsor Castle. Liksom många andra här röstar Simons föräldrar på Tories – men inte han själv.

– Jag arbetar 30-40 timmar varje vecka, men pengarna räcker ändå inte till. Det är något fel när man måste arbeta 70 timmar i veckan för att kunna betala både hyra och ha ett någorlunda normalt liv. Så mitt val handlar inte om Corbyn som person, utan om Labours politik, som är inriktad på att hjälpa unga, såna som mig som inte har det så lätt, säger han.

– Ta studieavgifterna, till exempel. Om de skrotades kanske jag skulle kunna studera, lägger Simon Hartland till.

Mathew Nowlan, 26

Bostadsort: Wiltshire

Yrke: Kemtvättare

Röstade i EU-omröstningen: Stanna

Skjortor, byxor och klänningar passerar under Mathew Nowlans vakande öga, medan de anställda i hans kemtvättbutik hastar fram och tillbaka.

– Jag röstade för att stanna i EU förra året – för jag är egentligen federalist och tror att vi behöver ett mer integrerat Europa, både ur ekonomiskt och kulturellt hänseende. Men nu när beslutet är taget är det viktigaste för mig att utträdet sker så stabilt och ordnat som möjligt, så att ekonomin inte påverkas för mycket, säger Mathew Nowlan.

Normalt sett skulle han ha röstat på Labour eller Liberaldemokraterna. Men inte den här gången.

– För mig är Theresa May den politiker som har bäst chans att förhandla fram ett bra avtal för oss med EU. Mest för att hon är den enda som vågar säga att hon kan lämna förhandlingsbordet – hur ska du annars få till en bra deal? Du måste alltid vara beredd att resa dig upp och gå, säger Mathew Nowlan.

– Labour har förändrats och tagit stora steg till vänster de senaste åren. Och nu föreslår Jeremy Corbyn stora förändringar, vid en tidpunkt då vi nog egentligen behöver så mycket stabilitet som möjligt.

Georgia Wathan, 21

Bor: Bristol

Yrke: Florist

Röstade i EU-omröstningen: Stanna

– För mig är Corbyn kandidaten för vanligt folk, medan Theresa May är de rikas kandidat. Mina farföräldrar var gruvarbetare, så att rösta Labour är lite av tradition i familjen. Men det handlar också om konkreta saker – som att säkra en god, offentlig sjukvård, motståndet mot kärnvapen, och om studieavgifterna, säger Georgia Wathan, som arbetar som florist i Bristol.

Hon hoppade nyligen av sina studier i sociologi.

– Det blev för dyrt, helt enkelt. Jag hade pluggat ett år, men kände att det inte längre var värt att fortsätta – trots att jag tycker om att studera. Så är det för flera av mina vänner också. Jag tror många kommer att rösta på Labour för att över huvud taget ha en chans att studera.

Samtidigt är Georgia Wathan orolig för effekterna av Brexit.

– Vi som arbetar som florister märkte av pundets försvagning tidigt – för många av blommorna importeras ju. Det har blivit dyrare, och det minskar marginalen när vi säljer dem. I slutändan kan det leda till att jobb försvinner.

Publicerat i DN 2017-06-03.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.