PARIS. Det mesta är fortfarande möjligt när den första tv-sända valdebatten inför Frankrikes presidentval hålls på måndagen. Betydelsen av att ”gå genom rutan” är svår att överskatta – och favoriterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen får räkna med att bli utsatta för attacker.
Sällan har ett franskt presidentval varit så öppet och oförutsägbart som årets. Med bara drygt en månad kvar till valdagen ligger den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron i stort sett jämsides med den radikala nationalisten Marine Le Pen på omkring 25 procent av väljarsympatierna.
Men inför måndagens tv-debatt är många väljare ännu osäkra, och åtminstone tre till av de sammanlagt elva kandidaterna har god chans att blanda sig i toppstriden i den första valomgången.
Till vänster hoppas det regerande Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon få genomslag för sitt förslag om en generell medborgarlön och kunna vinna tillbaka en del av de socialistväljare som lockats av Emmanuel Macrons socialliberala budskap. Hamon har i dag stöd av mellan 10 och 15 procent och vissa svårigheter att hålla ihop sitt eget parti. Till höger försöker samtidigt François Fillon trampa igång sin kampanj på nytt efter skandalen kring hans frus misstänkta skenanställningar. Republikanernas kandidat har fallit till omkring 17 procent i mätningarna sedan han blev delgiven formell misstanke om brott – men trots det är han långtifrån uträknad.
Ser man bara till antalet besökare på valmöten kan inte heller vänsterpopulisten Jean-Luc Mélenchon räknas bort.
I lördags samlade den 65-årige Mélenchon uppemot 100.000 anhängare på Place de la République i Paris, i en styrkedemonstration som backades upp av radikala fackföreningar och det franska kommunistpartiet. Röda fanor vajade i folkhavet medan den retoriskt slagkraftige Mélenchon målade sina karaktäristiska bilder från scenen:
– Vi är inte här för att stöda en person, utan en politisk plattform! Det här är ett medborgerligt uppror mot den presidentiella monarkin! Vårt valspråk lyder: ”Vilket problemet än är, finns lösningen alltid hos folket.”
Mélenchon vill skriva om författningen, minska den franska presidentens makt, lämna militäralliansen Nato och förhandla om Frankrikes EU-medlemskap. Valmanifestet är skapat i samråd med gräsrötter via en internetportal, och Mélenchon talar ofta och varmt om direktdemokrati.
Men i opinionsmätningarna har han inte stöd av fler än 10–12 procent av väljarna – vilket är långt ifrån tillräckligt för att ta sig vidare till den andra och avgörande valomgången.
För många vänsterväljare kommer de närmaste veckornas tv-debatter därför att bli viktiga för att avgöra vilken kandidat som har bäst chans att stå upp mot extremhögerns Le Pen och den traditionella högerns Fillon.
– Jag lutar åt att rösta på Mélenchon. Men det finns också saker hos Benoît Hamon som jag gillar. Och om det trots allt skulle bli Emmanuel Macron mot Marine Le Pen i den andra och avgörande omgången så kommer jag nog att rösta på Macron – trots att han inte alls är min favorit, säger telekomkonsulten Djellali Mellouk, när DN möter honom i folkhavet på Place de la République.
Emmanuel Macron har i nuläget fördel mot Marine Le Pen om de ställs mot varandra i den andra omgången den 7 maj.
Men först måste Macron säkra en plats i denna presidentvalets ”final”. Bara omkring hälften av Macrons sympatisörer säger sig vara säkra på att de kommer att rösta på honom i första omgången – vilket kan jämföras med mer än 75 procent för Le Pens sympatisörer.
Den 39-årige mittenkandidaten kan därför räkna med att bli angripen i måndagens tv-debatt – såväl från höger som vänster. Deltagare är, förutom Macron själv, Marine Le Pen, François Fillon, Benoît Hamon och Jean-Luc Mélenchon.
Och ämnena för kvällen: den franska ekonomin, socialpolitik och internationella relationer.
Erik de la Reguera
Fakta.Kandidaterna
Elva kandidater ställer upp i Frankrikes presidentval, varav nio är män och två kvinnor. Sista dagen för att registrera en kandidatur var i fredags, varför startfältet nu är klart.
De fem främsta kandidaterna är från vänster till höger på en politisk skala: Jean-Luc Mélenchon, Benoît Hamon, Emmanuel Macron, François Fillon och Marine Le Pen.
Första valomgången hålls den 23 april. Om inte någon av kandidaterna får 50 procent eller mer av rösterna, hålls en andra och avgörande omgång den 7 maj mellan ettan och tvåan.
Den sittande presidenten François Hollande meddelade i december förra året att han inte ställer upp för omval, på grund av låga popularitetssiffror.