Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Burkinin fick fransk tv-debatt att hetta till

PARIS. Favoriterna i det franska presidentvalet, Emmanuel Macron och Marine Le Pen, undvek länge att attackera varandra i måndagens tv-sända debatt – men när baddräkten burkinin kom på tal brakade de samman.

– Du splittrar det franska folket, sade Macron i ett utfall mot Le Pen.

Måndagens tv-sända debatt var den första mellan de ledande kandidaterna i Frankrikes presidentval, och för flera av debattdeltagarna kan det ha varit sista chansen att övertyga väljarna och få fart på sina respektive kampanjer.

Det regerande Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon var en av de som var pressade att göra ett starkt framträdande.

Hamon började med att försvara muslimska kvinnors rätt att bära slöja i offentligheten och anklaga den nationalistiska och invandringsfientliga Marine Le Pen för att vilja använda lagen om ”laïcité”, separationen mellan kyrka och stat, för att attackera den muslimska minoriteten.

– Det är en rättighet att bära slöja, för de kvinnor som så önskar det, sade Hamon.

Marine Le Pen var inte sen att svara – men hon vände udden mot den andra favoriten i Frankrikes presidentval: mittenkandidaten Emmanuel Macron.

– Ni andra förstår inte hur allvarlig situationen är i vårt land. För några år sedan såg man inga några burkinier på våra stränder. Emmanuel Macron, du är för burkinin, visst är du det?

Macron ligger jämsides med Le Pen i opinionsmätningarna på omkring 26 procent, men hade fram till dess undvikit att konfrontera Nationella frontens kandidat. Nu svarade han känslosamt:

– Jag behöver inte dig som buktalare, Marine Le Pen, jag kan tala för mig själv! När det gäller burkinin anser jag att man bör undvika att göra den till en stor debatt om ”laïcité”. Du gör fel när du splittrar det franska folket på det viset!

Därefter höjdes tonen i debatten successivt.

– Madame Le Pen, du är den enda sanna seriemördaren vad gäller människors köpkraft, med ditt förslag om att lämna eurozonen. Du skulle ruinera vårt land och kasta in det i ett ekonomiskt kaos om du lyckas få Frankrike att lämna EU, sade högerkandidaten François Fillon.

– Det var precis det som alla sade till Storbritanniens folk innan Brexit-omröstningen. Och ur gick det? Deras ekonomi går mycket bättre än vår, svarade Le Pen.

Även ”hederlighet” och kampanjfinansiering var heta ämnen. Polisutredningarna mot François Fillon och Marine Le Pen anspelades på flitigt, och Benoît Hamon pressade Macron om hur hans nya rörelse ”En Marche” finansieras.

– Problemet är inte att några rika personer stöder dig. Men kan du här garantera att det inte finns några höga representanter för läkemedelslobbyn, banksektorn eller oljeindustrin bland dem? frågade Hamon.

Macron svarade:

– Jag har 32.000 personer som stöder mig, de flesta med små summor, och jag gör inga id-kontroller. Hur skulle det ens gå till?

Även den radikala vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon hade en plats vid bordet – i denna debatt där sex andra kandidater inte fick delta, på grund av alltför låga opinionssiffror.

När det blev dags att tala om utrikespolitik förklarade Mélenchon att han vill arrangera en stor fredskonferens och bjuda in Ryssland:

– Det är dags att förhandla om gränserna. Vi måste kunna prata om gränsen mellan Ryssland och Ukraina – och vad som går att acceptera, sade Mélenchon, som också sagt sig vilja lämna militäralliansen Nato.

Även högerkandidaten François Fillon tycktes slå an en försonlig ton när han talade om Rysslands annektering av Krim:

– Vi har ju själva ändrat gränser, som i Kosovo, exempelvis. Det finns en grundläggande princip om varje folks rätt till självbestämmande. Och det finns gränser som dragits under för folket oacceptabla förhållanden.

Emmanuel Macron gjorde sedan en lång utläggning om sitt förhållandesätt till Vladimir Putins Ryssland, varpå Marine Le Pen – den mest Rysslandsvänlige kandidaten av de fem – trött utropade:

– Emmanuel Macron har en otrolig talang: nu har han pratat i sju minuter utan att säga något alls. Jag vill uppmärksamma det franska folket på det: lite av det här, lite av det andra, jag tycker det är mycket oroande…

– Till skillnad från dig vill jag i alla fall inte sluta en pakt med Putin! svarade Macron.

När den ekonomiska politiken blev ämnet lyfte Benoît Hamon sin omstridda idé om en generell medborgarlön, som han vill införa successivt över flera år.

– Mitt förslag om en medborgarlön är det enda i sanning nya politiska förslaget i den här valrörelsen, sade Hamon – som dock snabbt fick kritik av Macron för att finansieringen är oklar:

– Det är en vacker idé, men den är inte realistisk, blev Macrons dom.

Första omgången i presidentvalet i Frankrike hålls den 23 april. Om inte någon av kandidaterna får mer än 50 procent hålls en andra och avgörande omgång den 7 maj mellan ettan och tvåan.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-03-21

You may also like...