Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Attacken på flygplatsen utreds som terrordåd

Paris. En 39-årig man sköts på lördagen till döds på flygplatsen Orly söder om Paris, sedan han försökt stjäla ett vapen från en soldat. Händelsen utreds som ett terrorattentat.

Klockan var omkring halv nio på lördagsmorgonen när en man angrep en kvinnlig soldat inne i flygplatsterminalen Orly Sud. Mannen lyckades stjäla soldatens automatvapen samtidigt som han ropade: ”Lägg ned era vapen. Jag är här för att dö för Allah! I vilket fall så kommer folk att dö.”

Efter en två minuter lång skottväxling sköts mannen till döds av andra soldater, som deltog i säkerhetsinsatsen ”Sentinelle”.

Mannen var 39 år gammal och född i Paris. Han är känd som en våldsam småtjuv, bankrånare och narkotikahandlare och var satt under skyddstillsyn. Men han var också känd för att ha radikaliserats under sin tid i fängelse. Sedan 2015 stod han under bevakning av säkerhetspolisen för misstänkt koppling till radikala jihadister.

Enligt polisen stoppades mannen i en id-kontroll i Stains norr om Paris vid 7-tiden på lördagsmorgonen. Han reagerade då med att skjuta en av poliserna i huvudet med en luftpistol.

Därefter stal mannen en bil och körde till Vitry-sur-Seine söder om Paris, där han med våld tvingade till sig en annan bil.

I ett sms till sin far och bror skrev mannen att han ”gjort något idiotiskt, skjutit mot polisen”, enligt tv-kanalen BFMTV. Kort därefter försökte han alltså ta vapnet från en soldat inne i flygplatsterminalen, med dödlig utgång för honom själv.

Flygplatsen utrymdes och hundratals flighter dirigerades om på grund av händelsen.

– Vi skulle ta en anslutande flight, men när vi klev av tåget på den södra terminalen möttes vi av springande människor. Det ropades ”skott, skott” och ”ut, ut”, och alla rusade mot utgångarna. Så vi gjorde som de, och sprang så fort vi bara kunde, säger Anita Ehret från Schweiz till DN på parkeringen utanför terminalbyggnaden.

Flygplatsen Orlys västra terminal öppnades senare, men trafiken påverkades under hela dagen.

Mannens far, hans bror och kusin har tagits in till förhör av polisen. I en husrannsakan i 39-åringens hem hittade polisen en mindre mängd kokain och i den ryggsäck som mannen bar fanns 350 euro i kontanter, en burk med olja, en tändare, ett paket cigaretter och ett exemplar av Koranen.

Blotta misstanken att planen kan ha varit att genomföra ett terrorattentat är tillräcklig för att påverka valrörelsen i Frankrike – med bara drygt en månad kvar till valdagen.

– Vår regering står paralyserad som en kanin i strålkastarljuset från en bil. Alla politiker utom jag visar feghet inför den islamiska fundamentalismen, en feghet som lett till resultat som de vi sett i dag på flygplatsen Orly, sade den nationalistiska kandidaten Marine Le Pen i ett tal.

Mittenkandidaten Emmanuel Macron konstaterade att militären ”återigen visat sin professionalism”, medan den traditionella högerns François Fillon hyllade soldaternas mod.

Efter lördagens händelser kan dock de kandidater på högerkanten som har krävt hårdare tag mot radikala jihadister få mer vind i seglen – i synnerhet Marine Le Pen och François Fillon.

Erik de la Reguera

Fakta.Operation Sentinelle

Omkring 10 000 franska soldater deltar inom ramen för militärinsatsen ”Sentinelle”, för att skydda drygt 800 strategiska platser runt om i Frankrike. Omkring 6 000 av dessa soldater är stationerade i Parisregionen.

Insatsen inleddes i januari 2015, efter attentaten mot tidningen Charlie Hebdo och en judisk matbutik. Den utökades och förstärktes ytterligare efter attentaten i Paris den 13 november 2015.

Publicerad i DN 2017-03-18

You may also like...