Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Macron tar sikte på de urbana väljarna i Frankrike

Paris–Lyon. Den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron har efter korruptionsskandalen kring högerns François Fillon seglat upp som ny favorit i Frankrikes presidentval. Den 39-årige Macron tros ha god chans att besegra extremhögerns Marine Le Pen i en andra och avgörande valomgång i vår.

Ett citat har blivit viralt på sociala medier efter helgens franska kampanjstart i Lyon – och det yttrades inte av extremhögerns Marine Le Pen.

Medan Nationella frontens ledare hyllade USA:s nyvalda president Donald Trump för dennes nationalism och handlingskraft, valde mittenkandidaten Emmanuel Macron att sträcka ut en hand till de amerikaner som i stället ser Trump som ett hot mot upplysningens idéer.

– I kväll vill jag rikta mig till alla de forskare, akademiker och företag som kämpar mot obskurantismen i USA. Till alla de som de senaste dagarna har uttryckt oro och rädsla, eftersom de kämpar för att få forska om klimatförändringarna, om hormonstörande ämnen, om miljöföroreningar, och om hur förnybara energislag kan förbättras … Till er vill jag säga: ni har i dag, och kommer även efter valet i början av maj, att ha ett nytt hemland: Frankrike.

Jublet steg bland de omkring 10.000 åhörarna – och Macrons sociala medieteam lade ut ett videoklipp textat på engelska, som sedan spridits snabbt.

Utspelet är talande för hur den 39-årige Macron har arbetat sig upp till den absoluta toppen i opinionsmätningarna inför det franska presidentvalet i april.

Om Le Pen, och i viss mån högerns Fillon, vänder sig till missnöjda, konservativa väljare är Macron kandidaten för liberala, urbana mittenväljare som tror på globaliseringens kreativa kraft och att Frankrike måste öppna sig mer mot omvärlden – inte sluta sig.

Så sent som förra sommaren var Emmanuel Macron ekonomiminister i François Hollandes socialistregering. Han var relativt ny i politiken – efter att tidigare ha gjort karriär på en investmentbank – men sågs ändå som Hollandes kronprins.

Till mångas förvåning valde Macron dock i augusti att avgå och lansera sin egen oberoende kandidatur och rörelsen ”En Marche” (”Framåt!”).

I praktiken innebar det att han vände den impopuläre Hollande ryggen och struntade blankt i socialisternas primärval, något som nu ser ut att ha varit ett genidrag.

Efter korruptionsskandalen kring den traditionella högerns kandidat François Fillon har den socialliberale Macron klättrat till andra plats i mätningarna med omkring 23 procent. Och om han får duellera mot Marine Le Pen i en andra och avgörande omgång tyder de flesta opinionsmätningar på att Macron skulle segra stort.

På Macrons valmöten är allt rent, snyggt och vitt. Hundratals volontärer i vita t-tröjor ser till att besökarna hamnar på rätt plats och kan bli medlemmar i En Marche. Publiken är påtagligt ung, många viftar med EU-flaggor sida vid sida med trikoloren, och medan de väntar på sin kandidat visas valfilmer med snabbt flimrande bilder som ger evenemanget ett slags MTV-känsla.

När Macron sedan kommer in exploderar arenan i ljus och ljud, som på en popkonsert. Han har tveklöst stjärnstatus – men att han nu seglat upp som favorit innebär också att han förvandlats till den främsta måltavlan för de andra presidentkandidaterna.

Marine Le Pen kallar Macron för ”den snuskigt rika vänstern”, och många av de andra försöker nagla fast bilden av honom som Hollandes egentliga ”arvinge”. Kritik har också riktats mot Macrons hittills förhållandevis opreciserade valmanifest.

Mest besvärande för honom så här långt är dock sannolikt anklagelserna om otrohet. I måndags kväll såg sig Macron manad att avfärda rykten om att han skulle leva ett dubbelliv och ha en affär med en manlig mediechef.

–Dessa rykten är så klart obehagliga för min fru Brigitte. Men eftersom hon är med mig från morgon till kväll, så frågar hon sig hur jag rent fysiskt skulle kunna vara otrogen. För övrigt har jag lyckligtvis aldrig avlönat henne för att finnas vid min sida, sade Macron, med en avslutande passning till den korruptionsanklagade Fillon.

Erik de la Reguera

Fakta Emmanuel Macron:

  • Emmanuel Macron föddes 1977 i Amiens i norra Frankrike.
  • Hans far är professor i neurologi och modern läkare.
  • När han gick på gymnasiet inledde han en relation med sin betydligt äldre fransklärare, Brigitte Trogneux, som i dag är hans hustru.
  • Macron har en framgångsrik karriär på investmentbanken Rotschild & Cie Banque bakom sig. Åren 2014–2016 var han ekonomiminister i François Hollandes regering, och förra året lanserade han en oberoende presidentkandidatur och rörelsen ”En Marche” (Framåt!).
  • För att kunna ställa upp som kandidat i Frankrikes presidentval måste man vara fransk medborgare, över 18 år och ha säkrat skriftligt stöd av minst 500 franska folkvalda politiker.

Publicerad i DN 2017-02-07

You may also like...