Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

François Fillon kvar i presidentvalskampanjen

Paris. François Fillon ger inte upp. Efter skandalen kring hans frus anställningar ber han nu det franska folket om ursäkt – men hävdar fortsatt att han inte gjort något olagligt. I opinionsmätningarna har Fillon dock blivit omkörd av mittenkandidaten Emmanuel Macron.

– Jag har begått ett misstag som jag ångrar djupt, och jag vill framföra en ursäkt till det franska folket, sade François Fillon på en fullpackad presskonferens på måndagseftermiddagen i Paris.

– Men det finns ingen plan b. Jag har inte gjort något olagligt. Och en majoritet av högerväljarna vill att jag fortsätter med min kandidatur, för de vill inte ställas inför valet mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen, sade Fillon.

Fram till helt nyligen var Fillon favorit i Frankrikes presidentval. Men efter avslöjandet om att han anställt sin fru Penelope som assistent i parlamentet under flera år – utan att hon tycks ha utfört något konkret arbete – har han rasat i opinionsmätningarna.

Polisen har inlett en förundersökning, gjort husrannsakan och förhört paret Fillon. Flera tunga namn i Fillons högerparti Republikanerna har vädjat till honom att stiga åt sidan – något han alltså fortsätter att avvisa.

– Min fru fick i genomsnitt 3,677 euro (cirka 35.000 kronor) efter skatt i månadslön, en fullt rimlig lön för det arbete hon utfört som min medarbetare. Så! Allt har lagts på bordet. Nu börjar en ny kampanj, sade en uppenbart stressad Fillon på presskonferensen.

Enligt tidningen le Canard enchaîné har Penelope Fillon fått löneutbetalningar på uppemot 900.000 euro (nära nio miljoner kronor) för arbete som flera av de som i så fall borde ha varit hennes arbetskamrater hävdar att hon inte utfört.

I ett videoklipp från 2007 som programmet Envoyé Spécial visat på fransk tv säger också Penelope Fillon själv att hon aldrig arbetat som assistent till sin make.

– Jag hade inte väntat mig en sådan våldsam attack. Det här försöket till karaktärsmord gynnar dem som inte vill att den traditionella högern har en trovärdig kandidat, som Marine Le Pen eller Francois Hollandes arvtagare Emmanuel Macron, sade Fillon på presskonferensen.

Nu ser det ut som om Fillon kan missa att ens ta sig vidare till andra omgången i presidentvalet. I en ny opinionsmätning från Opinionway leder extremhögerns Marine Le Pen med 26 procent, före den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron med 23 procent. Fillon ligger i mätningen på tredje plats med 20 procent.

Om Le Pen och Macron går vidare till andra omgången är den förre ekonomiministern Macron favorit till segern. Han skulle få 65 procent av rösterna och Le Pen bara 35 procent, enligt mätningen.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 6 februari 2017.

You may also like...