Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Explosion på kärnkraftverk i Frankrike

PARIS. En explosion inträffade på torsdagsmorgonen på kärnkraftverket Flamanville i nordvästra Frankrike. En eldsvåda rapporteras ha utbrutit och fem människor rökförgiftats, men det finns enligt myndigheterna inte någon risk för strålningsläckage. 

–Det här är en allvarlig teknisk händelse, men det rör sig inte om en kärnkraftsolycka, säger Olivier Marmion, som är talesman för regionens prefekt, till nyhetsbyrån AFP.

Strax före klockan tio på torsdagsmorgonen skedde en elektrisk kortslutning i maskinrummet på kärnkraftverket i Flamanville, vilket ledde till en mindre eldsvåda och därefter en explosion i en ventilationsanläggning, rapporterar tv-kanalen France Info, som citerar en högt uppsatt statstjänsteman.

Elden spreds ytterligare, men var under kontroll strax efter klockan halv ett på torsdagen.

Händelsen var inte tillräckligt allvarlig för att den särskilda beredskapsplanen för strålläckor skulle aktiveras. Men en reaktor i kärnkraftverket stängdes av i förebyggande syfte, och polis, räddningstjänst och ambulanser anlände snabbt från en rad olika samhällen i området.

Franska medier rapporterar att fem personer drabbats av rökförgiftning till följd av branden. Ingen av dem ska dock vara allvarligt skadad.

Enligt nyhetsbyrån Reuters utesluter franska myndigheter att explosionen skulle ha vara följden av ett sabotage. Någon risk för allmänheten i form av strålläckage ska inte heller finnas, enligt myndigheterna. Incidenten betraktas som ”avslutad”.

De båda vattenreaktorerna i Flamanville byggdes på 1980-talet och ligger nära kusten. I oktober 2012 inträffade ett mindre strålläckage i en av reaktorbyggnaderna, men händelsen kontrollerades och något läckage registrerades aldrig utanför själva byggnaden.

En tredje reaktor av ett nytt slag är under konstruktion i Flamanville. Projektet är mycket prestigefyllt för den franska kärnkraftindustrin, eftersom den nya reaktorn väntas bli världens största när den invigs 2018. Projektet är dock sex år försenat, eftersom allvarliga säkerhetsbrister upptäckts i en del av konstruktionen.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN 2017-02-09

You may also like...