Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Storfavorit i presidentval betalade ut miljontals skattepengar till hustru

PARIS. Favoriten i det franska presidentvalet, högerkandidaten François Fillon, misstänks ha gett sin hustru Penelope Fillon nära fem miljoner kronor i statlig lön – trots att hon inte utfört något arbete. Nu inleder fransk polis en förundersökning om affären.

Penelope Fillon ska under åtta års tid ha fått omkring en halv miljon euro i ersättning för arbete som politisk assistent till sin make i den franska nationalförsamlingen. Det avslöjade den franska tidningen Le Canard Enchainé på tisdagen.

Med start 1998 ordnade François Fillon så att Penelope Fillon var anställd som hans assistent, på skattebetalarnas bekostnad. Det är förvisso inte olagligt i sig – politiker i Frankrike anställer ofta sina anhöriga som medhjälpare. Men arbetet måste också utföras.

Enligt Le Canard Enchainé – en tidning som blandar satir med grävande journalistik – vittnar flera källor om att Penelope Fillon mycket sällan befunnit sig i parlamentet. Trots denna frånvaro gjorde hon snabb karriär: när François Fillon blev minister i regeringen 2002 tog hon steget till att bli assistent till sin makes ersättare i parlamentet. Samtidigt ökade hennes lön successivt från 3.900 till 7.900 euro (omkring 75.000 kronor) i månaden.

En namngiven politisk assistent som arbetade samtidigt som Penelope Fillon – och på samma kontor – säger till Le Canard Enchainé:

– Jag har aldrig jobbat med henne. De få gånger jag träffade henne var hon där i egenskap av ministerns fru. Det är allt jag kan säga.

I officiella sammanhang har Penelope Fillon aldrig nämnt att hon skulle ha haft ett heltidsjobb som assistent till sin make. Tvärtom har hon i intervjuer framställt sig som hemmafru. François Fillon har dock i intervjuer nämnt att hans maka hjälpt honom i valrörelser.

På tisdagen avfärdade han också att det skulle finnas några oegentligheter i hans hustrus anställningar.

– Jag vill bara säga att jag är bestört av det förakt och det kvinnohat som genomsyrar denna artikel. Bara för att hon är min hustru har hon alltså inte rätt att arbeta? Tänk om det varit en politiker som skrivit detta – man skulle göra slarvsylta av honom. Alla feminister skulle skrika högt, sade Fillon.

Fransk polis beslutade på onsdagen att inleda en förundersökning i ärendet, för att ta reda på om lön betalats ut för arbete som inte utförts.

Det finns fler intrikata detaljer i Le Canard Enchainés avslöjande. Enligt tidningen ska Penelope Fillon under åren 2012–2013 ha varit anställd som litterär rådgivare av tidskriften La Revue des Deux Mondes, som ägs av en vän till paret Fillon. Där ska hon ha tjänat 5.000 euro (nära 50.000 kronor) i månaden.

– Det här är otroligt, jag är mållös. Jag har aldrig träffat Penelope Fillon, och jag såg henne aldrig på redaktionen, säger den dåvarande chefredaktören Michel Crépu till Le Canard Enchainé.

Tidskriften har bara två anställda, så rekryteringen borde rimligtvis ha noterats på redaktionen, skriver tidningen. Om hon faktiskt hade arbetat där, vill säga.

Skandalen är besvärande för François Fillon, som ofta framställt sig som oanfrätt av korruption. Många konservativa väljare röstade på honom i högerns primärval i höstas för att de såg honom som hederligare än expresidenten Nicolas Sarkozy.

Inför presidentvalet i april är Fillon favorit till segern, tätt följd av extremhögerns kandidat Marine Le Pen. I de senaste opinionsmätningarna har de båda omkring 25 procent av väljarsympatierna.

Men även om det för närvarande ser ut som om Fillon skulle segra mot Le Pen i en andra och avgörande valomgång, visar de senaste månadernas svängningar i opinionen att det är vanskligt att förutsäga utfallet.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 25 januari 2017.

You may also like...