Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

May lovar öppenhet om Brexitförhandlingarna

LONDON. Storbritanniens premiärminister Theresa May backar nu och lovar en vitbok om hur förhandlingarna om Brexit ska gå till. Åtgärden är troligen avsedd att lugna en del av de upproriska ledamöterna i hennes eget parti Tories, men också en allt mer uppretad opposition.

– Jag har förstått att det finns en aptit här i kammaren på att få vår plan tydligt utlagd i en vitbok. Jag bekräftar härmed att planen kommer att presenteras i en vitbok som parlamentet ska få tillgång till, sade Theresa May på onsdagen när hon svarade på frågor i parlamentets underhus.

Blott en dag har gått sedan Högsta domstolen slog fast att parlamentet måste rösta om aktiveringen av artikel 50 i Lissabonfördraget (som inleder utträdesprocessen ur EU) – men redan märks följderna.

Theresa May har tidigare hävdat att det tal som hon höll förra veckan om EU-utträdet borde vara mer än tillräckligt som underlag för parlamentet.

Att hon nu ändrar sig och erbjuder en vitbok (som i Storbritannien innebär en avsiktsförklaring inför en framtid lagstiftning) kan ses som en direkt följd av parlamentets ökade inflytande.

Flera tunga ledamöter i hennes eget konservativa parti – bland dem Anna Soubry, Nicky Morgan, Ken Clarke och Dominic Grieve – har satt press på May om en vitbok. Med ett parlamentariskt läge där Tories majoritet inte är större än 15 ledamöters marginal i underhuset, tycks May ha valt att ta det säkra före det osäkra.

Hon vill dock inte uppge när vitboken ska publiceras, något som retade upp oppositionen.

– Premiärministern behöver nu klargöra om den här vitboken verkligen kommer att finnas klar i tid, så att den kan utgöra ett underlag för beslutet om en aktivering av artikel 50 – och att den reder ut de motsägelser, luckor och risker som fanns i hennes tal, sade Keir Starmer, Labours skuggminister för Brexit.

Regeringen väntas på torsdagen lägga fram sitt lagförslag om en aktivering av artikel 50. Såväl det skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna som Labour har sagt att de kommer att försöka arbeta in tillägg och ändringar i lagförslaget för att säkra inflytande för parlamentet och mindre risk för en ”hård” Brexit, där Storbritannien lämnar EU utan någon ny överenskommelse med Bryssel.

Theresa May är dock mån om att få fria händer i förhandlingar och att kunna sätta hårt mot hårt, för att på det viset säkra ett så bra avtal som möjligt för Storbritannien.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 25 januari 2017.

You may also like...