Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Tusentals migranter tvingas lämna läger

PARIS. Omkring 3 800 migranter evakuerades på fredagen från ett tältläger nära tunnelbane­stationen Stalingrad i Paris. Trots höstkylan fortsätter flyktingar att anlända till den franska huvudstaden, något som oroar myndigheterna.

– Jag vet inte vart jag ska. Kan du hjälpa mig?

Mustafa är från Sudan och 16 år gammal. Men han ser yngre ut.

Huttrande står han i det strilande regnet på Avenue Flandre, inte långt från tågstationen Gare du Nord i Paris. Vackra byggnader och välförsedda affärer kantar gatan. Runt oss håller tusentals migranter just på att tömma sina tält.

Polis i kravallmundering stegar auktoritärt fram och tillbaka. Och Mustafa, han ser oändligt ensam ut.

Jag stoppar undan anteckningsblocket och säger:

– Kom, vi går och frågar.

Vi letar oss fram genom folksamlingen till ett avspärrat område där kvinnor, små barn och några pojkar och flickor i Mustafas ålder tas emot av kommunens personal.

Jag frågar hur länge han tvingats sova här.

– 35 dagar och nätter, svarar han och kastar en blick mot tältlägret.

Varför kom du hit?

– Jag är från Darfur…

Mer behöver han egentligen inte säga. Konflikten i Sudans Darfurprovins är ökänd för människorättsbrott. Nyligen slogs larm om att kemiska vapen kan ha använts mot civila. Tiotusentals människor har dödats de senaste åren.

En anställd på kommunen tar emot Mustafa. En stund senare kan han sätta sig på en buss för att åka till ett härbärge i Parisregionen.

– Vi har plats för alla. De tas till olika härbärgen, säger bostadsminister Emmanuelle Cosse, som är på plats för att bevittna evakueringen.

Lägret har funnits i flera månader, och att regeringen nu slutligen agerar, beror på att Paris borgmästare Anne Hidalgo tröttnat och protesterat högljutt.

I lägret har det funnits flyktingar från Sudan, Etiopien, Eritrea, Somalia och Afghanistan. Det började växa snabbt för några veckor sedan, vilket ledde till spekulationer om att en del kan ha anlänt från det nyligen riva lägret i Calais. Men när DN frågar runt tycks nästan alla vara nyanlända flyktingar. Det styrks också av rapporter från organisationer och franska medier.

– Jag kom hit till Paris för en månad sedan, efter att ha rest med båt från Libyen, säger 21-årige Christian från Etiopien, som tålmodigt sitter i kylan och regnet och väntar på sin buss.

Hans högra öga är illa sargat av yttre våld.

– En polis i Etiopien slog mig i ögat med kolven på sin Kalasjnikov. Jag försökte skydda pappa när de kom hem till oss och skulle gripa honom. Pappa är aktiv i den politiska oppositionen, och vi har förföljts på grund av det, berättar Christian.

Nu vill han bara hitta en fristad. Men han är orolig för att bli tillbakaskickad till Italien.

– Situationen är så dålig för migranter där. Och de tvingar dig att lämna fingeravtryck när de räddar dig till havs, säger Christian, som liksom många andra kommit till Europa som båtflykting och är orolig för att skickas tillbaka till Italien.

Enligt EU:s Dublinförordning ska en flykting söka asyl i det första EU-land som han eller hon anländer till. Förra året blev Italien därför pressat av EU att ta fingeravtryck av alla nyanlända, samtidigt som löften utfärdades om att en solidarisk omfördelning väntade.

Men sedan dess har EU:s kvot­system havererat. Och i Italien ­begås nu övergrepp mot migranter, enligt Amnesty International.

I torsdags larmade organisationen om att åtskilliga migranter säger sig ha blivit misshandlade, förnedrade och till och med utsatta för elchocker när de vägrat ge fingeravtryck. Italiens regering avfärdar uppgifterna som lögn.

Christian orkar inte tänka på det nu. Han är trött och nedkyld efter en månad i tältlägret. Fast mitt i eländet är han ändå lite hoppfull.

– Om de tar väl hand om oss här, så kommer jag att söka asyl. Annars är det väl bara att fortsätta, säger han.

Erik de la Reguera

Fakta:

Förra veckan utrymdes och revs det stora informella flyktinglägret ”Djungeln” i Calais i norra Frankrike, där mellan 6 000 och 8 000 migranter levt medan de försökt ta sig över till Storbritannien.

Migranterna i ”Djungeln” togs till flyktingförläggningar i olika delar av Frankrike, där de nu erbjudits söka asyl.

Flyktingar fortsätter dock att anlända till Frankrike, många via Italien, och de samlas nu i Paris i allt högre grad. I tältlägret som utrymdes på fredagen har omkring 3 000 personer levt de senaste veckorna.

Publicerat i DN den 5 november 2016.

You may also like...