Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Elitförband får dödslista med namn på IS-terrorister

Specialstyrkor i Irak har fått en lista med hundratals namn på utländska medborgare som strider för terrororganisationen Islamiska staten (IS). Brittiska specialstyrkor har fått ordern att ”döda eller tillfångata”, enligt The Sunday Times.

– Vi är rädda hela tiden. Och vi hoppas att armén kan besegra IS snabbt, säger en irakisk kvinna som hukar inomhus i en förort till Mosul till brittiska BBC.

Militäroffensiven mot denna miljon­stad i norra Irak går nu in på sin fjärde vecka. Med flygunderstöd från den av USA ledda koalitionen har irakisk militär nått in i bostadsområdena i de östra delarna av staden, där de stött på hårt motstånd.

Journalister som reser med de irakiska trupperna rapporterar om eldgivning från prickskyttar och pansarskott, medan armén tvingas gå från hus till hus för att försäkra sig om att IS fruktade självmordsbombare inte väntar runt hörnet med en bil lastad med sprängämnen.

I offensiven deltar även ett okänt antal specialtrupper från västländer. Enligt The Sunday Times finns bland annat cirka hundra soldater från det brittiska specialförbandet SAS på slagfältet som ”rådgivare”.

De ska nu ha fått en lista med ”hundratals namn” på utländska medlemmar i IS, varav upp till 200 är britter, skriver tidningen.

Ordern är tydlig: döda eller tillfångata.

Om en utländsk IS-stridande tillfångatas ska denne lämnas över till irakiska trupper, då britterna formellt sett inte har rätt att ta fångar i Irak. IS-medlemmar riskerar att dömas till dödsstraff i Irak, varför en försvarskälla säger till Sunday Times att listan internt kallas för en ”dödslista”.

– Jakten är inledd. Det här är en multinationell operation, där SAS roll är att söka efter just brittiska medborgare, säger källan, som uppges vara högt uppsatt inom försvarsmakten.

Sedan tidigare är det känt att många av IS mest hårdföra terrorister är personer med ursprung i länder som Frankrike och Storbritannien. Även ett stort antal personer från Sverige har anslutit till organisationen.

Enligt Säpo har omkring 300 personer rest från Sverige för att strida i Irak eller Syrien de senaste åren. Minst 125 av dem finns kvar i området.

Enligt Sveriges regering deltar dock inte svenska soldater i offensiven mot Mosul.

Frågan är också hur många utländska stridande som finns kvar i staden. En rad vittnesmål från invånare i Mosul tyder på att en hel del av dem har retirerat in i Syrien.

Trots att det kan ta veckor eller till och med månader innan Mosul har fallit, har därför USA och Frankrike börjat planera för nästa steg: att angripa Raqqa i östra Syrien.

Erik de la Reguera

 Fakta:

En stor andel av IS stridande i Irak och Syrien kommer från andra länder. Många har rest från Tunisien, Saudiarabien, Ryssland, Jordanien, Turkiet, Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Omkring 300 personer har de senaste åren rest från Sverige för att strida i Irak eller Syrien. Ett 40-tal har dödats. Omkring 90 män och 35 kvinnor tros fortfarande finnas i området, enligt Säpo som dock inte uppger vilka grupperingar de anslutit till.

Publicerat i DN den 7 november 2016.

You may also like...