PARIS. Burkinin är inte förenlig med den franska republikens värderingar. Det sade Frankrikes premiärminister Manuel Valls i en intervju på onsdagen, samtidigt som ytterligare tre franska städer meddelade att de bannlyser baddräkten.
I Leucate i södra Frankrike förklarade badortens borgmästare att burkinin förbjuds, då den inte respekterar ”sekularism, hygien och badsäkerhet”. Även från Oye-Plage och Le Toquet i norra delen av landet kom besked om tillfälliga burkiniförbud.
– De som går på stranden i sådan utstyrsel kommer inte att bli väl mottagna, varnar Le Toquets borgmästare Daniel Fasquelle.
Sammanlagt har nu sex städer i Frankrike bannlyst burkinin, som bärs av en del muslimska kvinnor och finns i mer eller mindre tajta modeller som täcker merparten av armar, ben och hårsvall.
I Cannes, som införde förbudet i förra veckan, har de första böterna redan delats ut till burkinibärare. Tre kvinnor ska under helgen ha tvingats böta 38 euro (cirka 360 kronor) var för att ha haft baddräkten på sig, uppger tidningen Le Parisien.
Organisationer mot islamofobi protesterar mot vad de ser som uppenbar diskriminering, och har överklagat det domslut i Cannes som gett borgmästaren där rätt att införa förbudet.
Frankrikes socialistiska premiärminister Manuel Valls uttrycker dock stöd för de nya bestämmelserna.
– Stränder, liksom andra offentliga platser, ska inte präglas av religiösa yttringar. Burkinin är inte som ett slags nytt mode. Det är en representation för ett politiskt projekt som vänder sig mot hela samhället, och som är baserat på kvinnoförtryck. Och dessa idéer är inte förenliga med Frankrikes och republikens värderingar, säger Manuel Valls i en intervju med tidningen La Provence.
Valls säger sig ha förståelse för de borgmästare som efter attentatet i Nice den 14 juli vill förbjuda burkinin för att undvika ”hot mot allmän ordning”.
– Jag stöder det, så länge det handlar om att underlätta mänsklig samvaro, säger han i intervjun.
I Frankrike är det sedan 2011 förbjudet att täcka ansiktet på offentlig plats. Men då burkinin inte täcker ansiktet – till skillnad från exempelvis en niqab – menar kritiker av de lokala baddräktsförbuden att dessa strider mot rådande lagstiftning.
Premiärminister Valls undviker att svara på detta, men förklarar i intervjun att han inte tror att det finns behov av en ny lag.
– Innan vi börjar tänka på att lagstifta bör vi se till att tillämpa den lag som redan finns mot heltäckande slöjor. Från regeringens och myndigheternas sida kommer vi att göra detta, och även muslimska organisationer bör fördöma heltäckande slöjor och de provokationer som kan leda till konflikter, säger han.
Människorättsorganisationen Ligue des droits de l’homme (LDH) kritiserade på onsdagen Valls uttalanden i en kommuniké: ”Genom att använda sig av denna retorik deltar han i stigmatiseringen av en grupp franska medborgare som utses till misstänkta enbart på grund av sin tro”, skriver organisationen.
Erik de la Reguera
Publicerat i DN den 17 augusti 2016.