Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Burkinin väcker franska känslor

PARIS. Hur bör en badande kvinna vara klädd? Frågan debatteras på fullt allvar av politiker i Frankrike, sedan burkinin har förbjudits i två städer på franska rivieran och en stad på Korsika.

Det fanns en tid, för inte alltför många år sedan, då det mest provocerande en kvinna kunde göra på en strand i Frankrike var att sola topless. Nu tycks det i stället vara att vistas där med så heltäckande plagg som möjligt This Site.

Den så kallade burkinin, en nästan heltäckande baddräkt som en del muslimska kvinnor använder sig av, har väckt anstöt hos politiker i södra Frankrike, där de så kallade identitära och nationalistiska strömningarna växer sig allt starkare.

I förra veckan blev Cannes först ut med att förbjuda burkinin, som bannlyses från ortens stränder fram till den 31 augusti. I helgen följde Villeneuve-Loubet dess exempel.

Motiveringarna innehåller referenser till hygien och det ökade terrorhotet efter attentatet i närliggande Nice. Men burkinin är knappast mindre hygienisk än en vanlig baddräkt och är i allmänhet så tajt att den svårligen kan användas för att dölja en bomb.

I stället tycks ”hotet” handla om de reaktioner den kan väcka.

– Om en kvinna badar i burkini kan folksamlingar bildas och allmän ordning hotas. Det är just för att skydda dessa kvinnor som jag tagit beslutet. Burkinin är extrema islamisters uniform, inte vanliga muslimers, säger Cannes borgmästare David Lisnard.

I fredags bekräftades David Lisnards beslut om burkinin av en lokal domstol i Cannes, som hänvisar till en annan del i motiveringen: den franska republikens sekularism.

Separationen mellan stat och religion har en lång historia i Frankrike och 2004 förbjöds till exempel alla religiösa symboler i skolor. 2011 totalförbjöds även heltäckande slöjor som niqab på allmän plats, i samband med att det blev förbjudet att dölja ansiktet offentligt.

Då burkinin inte täcker ansiktet har baddräkten dock fortsatt varit tillåten – fram till nu.

– Vi kommer att överklaga domslutet, för det öppnar för ett totalförbud för alla religiösa symboler i det offentliga rummet, säger Sefen Guez Guez på CCIF, en organisation mot islamofobi.

På måndagen beslutade också borgmästaren i badorten Sisco strax norr om Bastia på Korsika att förbjuda burkini.

Beslutet föranleddes av ett bråk under helgen mellan några familjer med nordafrikanskt ursprung och ungdomar från trakten. Familjerna försökte enligt vittnen hindra ungdomarna att ta bilder av kvinnor i burkini. Bråket blev våldsamt och flera personer skadades.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 15 augusti 2016.

You may also like...