Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Tyst minut för offren i Nice

Nice. På måndagen hölls en tyst minut i hela Frankrike för att hedra offren för attentatet i Nice. Enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve finns ännu inga bevis för att gärningsmannen skulle ha haft band till Islamiska staten (IS).

Exakt klockan 12 stannar allt av. På strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice står tusentals människor stilla, upprätt och med sammanbitna ansiktsuttryck för att visa deltagande med offren för attacken den 14 juli, då minst 84 människor dödades.

Polis har spärrat av hela området. Ett kanonskott ljuder som salut. Sedan: en lång applåd som aldrig vill ta slut. Slutligen några strofer ur marseljäsen.

Bredvid mig står Jean Michel, som bor i Nice. Han är här för att visa respekt och medkänsla.

– Och för att visa att jag inte är rädd, säger han.

När den nitton ton tunga lastbilen körde rakt genom folksamlingarna på Promenade des Anglais och panik bröt ut kvällen den 14 juli var det nästan lika fullt här som nu.

Liksom många andra i Nice kände Jean Michel personer som förlorade livet då.

Tio av de döda var barn. Ett åttiotal personer vårdas ännu på sjukhus.

Polisen försöker nu förstå vad som var motivet till dådet, och om någon kan ha hjälpt eller uppmuntrat Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

– Det är ännu inte säkerställt att han skulle ha haft någon kontakt med Daesch [ett annat namn för Islamiska staten], sade inrikesminister Bernard Cazeneuve till radiostationen RTL på måndagen.

– Vi kan inte utesluta att det rör sig om en obalanserad och väldigt våldsam individ som har gått igenom en snabb radikalisering och sedan utfört detta avskyvärda brott, sade Cazeneuve.

Polisen har de senaste dagarna gått igenom gärningsmannens dator och telefon. Att döma av historiken i webbläsaren tycks det som om Mohamed Lahouaiej Bouhlel relativt nyligen börjat intressera sig för radikala islamistsajter. Tidigare surfade han mest på porrsajter, enligt tidningen, som citerar en anonym poliskälla.

En annan poliskälla uppger för Le Parisien att det hittats kontaktuppgifter till en rad mer eller mindre tillfälliga sexpartners på gärningsmannens dator. Det ska röra sig om både kvinnor och män, vilka nu har hörts av polis. Enligt tidningen säger polisen att gärningsmannen förefaller ha varit besatt av sex.

Bekanta till Mohamed Lahouaiej Bouhlel har vittnat om att han tyckte om att festa, och uppgifter finns om att han ibland brukade illegala droger, som hasch och kokain. En relativt kort tid innan dådet ska han ha slutat dricka alkohol.

Sammanlagt sju personer har hittills gripits, misstänkta för att ha hjälpt Mohamed Lahouaiej Bouhlel, medvetet eller omedvetet. En av dem uppges vara en småkriminell som tros ha sålt en pistol till gärningsmannen. Varken han eller någon av de andra beskrivs som övertygade radikala islamister.

Polisen verkade på måndagen vilja tona ned de uppgifter som framkom i helgen om att Mohamed Lahouaiej Bouhlel skickat ut flera sms innan han genomförde dådet, varav ett ska ha innehållit en uppmaning om att komma med fler vapen. En poliskälla säger till Nice Matin att fragmentarisk information har fått vissa medier att ge en felaktig bild.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel var 31 år gammal och tunisisk medborgare med franskt uppehållstillstånd. Han låg i skilsmässa med sin fru, som anklagar honom för misshandel. Sedan en tid tillbaka bor hon ensam med barnen i parets lägenhet.

Även Mohamed Lahouaiej Bouhlels familj beskriver honom som våldsam. Hans syster har intygat att han fått behandling för psykisk ohälsa. Le Parisien rapporterar att gärningsmannen ska ha behandlats med lugnande läkemedel och även fått antipsykotisk medicinering innan han lämnade Tunisien för fem år sedan. Senaste gången han besökte Tunisien uppges ha varit för fyra år sedan.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN:s digitala upplaga den 18 juli 2016.

You may also like...