Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Jag känner mig inte säker här nu”

MÜNCHEN. Maskerad och tungt beväpnad antiterrorpolis patrullerade natten till lördagen området runt köpcentrumet Olympia i München, där minst nio människor sköts till döds. Den misstänkte gärningsmannen tog sitt eget liv, och polisen tror att han agerade ensam.

En helikopter hovrar över Hanauer Strasse i nordvästra München, där poliser i gröna uniformer och stora automatvapen studerar oss vaksamt.

Runt köpcentrumet Olympia, ett stenkast från stadion där de olympiska spelen hölls 1972, är alla gator avspärrade. Inte många människor är ute, trots att det är en sen fredagskväll. Några enstaka boende i området står och ser nyfiket på de tungt beväpnade poliserna och alla blåljusen.

– Jag bor väldigt nära McDonalds-restaurangen där skottlossningen utbröt. Jag hörde något som lät som nyårsraketer, men tänkte först inte mer på det. När det sedan började höras väldigt många sirener slog jag på teven, och då förstod jag vad som hade hänt, säger 15-årige Max Schiessel.

– Min familj kom hit från Thailand 2006. Där händer saker ibland. Men här i München… jag trodde aldrig att något sådant kunde hända här, säger han.

Klockan 17.52 på fredagen utbröt skottlossning vid köpcentrumet Olympia. En man öppnade eld mot flera personer innan han sprang mot en närliggande tunnelbanestation, enligt vittnesuppgifter.

Polisen uppger att minst nio personer dödades i skottlossningen. Ett tjugotal människor är skadade, varav minst tre livshotande. Gärningsmannen tog senare sitt eget liv, enligt tyska myndigheter.

Den misstänkte gärningsmannen var 18 år, bosatt i München och hade iransk bakgrund. Han var inte känd av polisen sedan tidigare. Motivet bakom dådet är fortfarande oklart.

Senare på fredagskvällen förekom rapporter om skottlossning på flera andra platser i München, men det avfärdades efter några timmar av polisen som rykten.

Vid avspärrningarna runt köpcentrumet möter DN:s utsända Rebas Haidar. Han är på väg hem från jobbet som kock på restaurangen i det kända Paulanerbryggeriet i München.

– Jag går till den där McDonalds-restuarangen varje dag! Så sent som i morse köpte jag kaffe där, och i torsdags åt jag där – vid nästan samma tid som det här hände.

Rebas Haider har tidigare bott i Sverige, och nu har han bott i Tyskland i elva år. Hans födelseland är Irak.

– Jag känner mig inte säker här nu, säger han, innan han går hem till sin lägenhet, ett stenkast från attentatsplatsen.

Sent natten till lördagen förklarade polisen den mest akuta faran vara över. Några ytterligare gärningsmän tros inte ha deltagit i attacken mot köpcentrumet.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 23 juli 2016.

You may also like...