Tv-bolag anklagas för att ha hjälpt president

MEXICO CITY. Tusentals studenter blockerade på fredagen ingångarna till Mexikos största tv- och radiostation Televisas lokaler i Mexico City. De anklagar mediebolaget för snedvriden information och för att ha tagit emot stora belopp av segraren i presidentvalet som hölls den 1 juli, Enrique Peña.

”Slå av tv:n, slå på hjärnan!” och ”Tv gör dig till en nyttig idiot!” skallade studentrörelsen YoSoy132:s talkörer utanför Televisas lokaler på fredagen, samtidigt som årets största tv-evenemang skulle inledas: OS i London.

De tusentals aktivisterna bildade en mänsklig mur runt tv-stationens största kontor i Mexico City, och hoppades på det viset kunna störa mediebolagets sändningar av OS-invigningen. Blockaden var tänkt att vara i 24 timmar.

Studenterna anklagar Televisa för att ha spelat en avgörande roll i presidentvalet i Mexiko den 1 juli, då det gamla maktpartiet PRI:s kandidat Enrique Peña segrade med omkring 38 procent av rösterna.

– De kallar oss ”anti-Peña” och ”anti-Televisa”, men jag tycker snarare att det är de som är … anti-oss! sa studenten Karla Gómez utanför Televisas lokaler.

Tvåan i presidentvalet, vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador, hävdar att segraren Enrique Peña och hans parti PRI köpt miljontals röster genom att dela ut matvaror, kontanter och elektroniska presentkort till väljare.

López Obrador har därför anmält resultatet till landets valtribunal och sade i torsdags att han ”förutsätter att valet ogiltigförklaras” och att kongressen utser en övergångsregering fram till dess att nyval kan hållas.

Vänsterkandidaten, som fick omkring 31 procent av rösterna i valet, menar dessutom att en rad stora medier spelat under täcket med Peña, vilket får stöd av dokument som den brittiska tidningen The Guardian publicerade före valet. Dessa dokument förefaller visa att Televisa tagit emot mångmiljonbelopp av Peñas stab i utbyte mot fördelaktig rapportering.

Såväl Televisa som Peña förnekar uppgifterna kategoriskt. Men enligt diplomatpost som läckts av Wiki­leaks hade amerikanska diplomater misstankar om att Peña mutade journalister redan 2009.

Studentrörelsen YoSoy132 är partipolitiskt obunden och håller López Obrador på armlängds avstånd, men den delar i mångt och mycket hans analys av oegentligheterna i valet – inte minst vad gäller mediernas roll.

Studenterna påminner också gärna om att bolaget har en lång och inte alltför ärorik historia av band till regeringsmakten i Mexiko. Under de 71 år som PRI satt vid makten (1929–2000) var Televisa ofta en megafon i maktens tjänst – och skylde inte sällan över mer eller mindre uppenbart valfusk.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 28 juli 2012.