Misstänkt valfusk ska prövas i domstol

MEXICO CITY. Resultatet i Mexikos presidentval den 1 juli kommer att prövas i domstol. Vänsterns kandidat, Andrés Manuel López Obrador, har anmält mängder av fall av misstänkt fusk och kräver nu att valet ogiltigförklaras.

– Vi gör det här för att försvara demokratin i Mexiko, sa López Obrador vid en presskonferens natten till fredagen svensk tid.

Han visade upp tjugo kartonger med påstådda bevis för att segraren i valet Enrique Peña och dennes parti PRI delat ut förbetalda presentkort på snabbköp, liksom vitvaror och andra produkter till väljare i utbyte mot röster.

Vänstern anklagar Peña för att på det viset ha ”köpt” fem miljoner röster och sedan anlitat barn för att följa med väljarna och kontrollera att de röstat ”rätt”. Samtidigt ska den tillåtna kampanjbudgeten ha överskridits med råge.

I valet den 1 juli fick Peña drygt 38 procent av rösterna, nära 7 procentenheter mer än López Obrador. Skillnaden mellan de båda kandidaterna i antal röster är drygt tre miljoner.

De flesta oberoende jurister tror därför att det kommer att bli svårt att få valet ogiltigförklarat i den särskilda valtribunalen.

Peña har redan börjat förbereda sig för makt­övertagandet den 1 december, och hans partikamrater stämplar López Obrador som ”en dålig förlorare”.

Men stämningen i landet är polariserad och den växande studentrörelsen YoSoy132 vägrar acceptera Peña som ny president på grund av de misstänkta röstköpen och de miljonbelopp som hans team, enligt uppgifter i tidningen The Guardian, ska ha betalat ut till landets största mediebolag Televisa i utbyte mot fördelaktig nyhetsrapportering.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 14 juli 2012.