MEXICO CITY. I Colombia inleddes i veckan rättegången mot en 56-årig svensk som står åtalad för att vara en hög ledare för Farcgerillan. Han riktar skarp kritik mot UD för bristande engagemang och säger i en intervju med DN: ”Jag har kidnappats och hålls fängslad för att jag är en oppositionell journalist.”
– Det här fängelset är byggt för två tusen fångar, men vi är mångdubbelt fler här (i La Picota-fängelset, DN:s anm). Vi släpps aldrig ut i friska luften. Mördare, knarkhandlare och före detta paramilitärer samsas på ett litet utrymme. Ibland fruktar jag för min egen säkerhet, säger den 56-årige svensken till DN.
I rättegången som nu inletts i Bogotá står han åtalad för terrorbrott och riskerar ett långt fängelsestraff. Han uttrycker stark oro för att UD ännu inte gjort hans fall till en politisk fråga.
– Detta är ett angrepp på press- och yttrandefriheten. Man får inte glömma det, säger han.
Sedan mitten på 1990-talet har 56-åringen varit redaktör för den spanskspråkiga nättidskriften Anncol, med bas i Stockholm. I den rollen har han närmast regelmässigt publicerat den colombianska Farcgerillans kommunikéer, vilket irriterat Colombias regering påtagligt.
För ett år sedan greps 56-åringen när han anlände till Venezuela för att besöka några vänner. Han utlämnades sedan på oklara grunder till Colombia utan att någon UD-personal fått träffa honom.
Mannen är svensk medborgare sedan år 2000, har bott i Sverige i nära 20 år och har inte längre kvar sitt colombianska medborgarskap. UD har därför bett Venezuela om en förklaring, men inte fått något svar.
– I princip har jag kidnappats. Och nu genomförs en politisk process mot mig här i Colombia, säger 56-åringen.
Åklagarsidan anser att svensken är en av Farcs huvudmän i Europa och att Anncol används till propaganda och insamling av pengar till gerillan. Dokument som påträffats i den dödade gerillaledaren Raúl Reyes datorer sägs styrka detta, men dessa bevis kan inte längre användas i målet eftersom högsta domstolen i Colombia underkänt materialet.
Nu grundas åtalet i stället på vittnesmål från avhoppade Farcmedlemmar. Men när rättegången inleddes i måndags avvisade domaren flera av åklagarens nya vittnen, eftersom de tillkommit för sent. Beslutet har överklagats, vilket lett till ett uppehåll i förhandlingarna.
Riksdagsledamoten Jens Holm (V) är ett av försvarets vittnen. Han var med och grundade Anncol, men är i dag inte längre aktiv i redaktionens arbete. Även han är kritisk till att fallet behandlas som ett vanligt konsulärt ärende av UD.
– Man borde agera på ett kraftfullare sätt när en svensk medborgare i praktiken kidnappas på det här sättet. Jag tycker att regeringen agerar fegt, säger Holm.
UD:s presschef Anders Jörle svarar att man bara följer de rutiner som gäller i den här typen av fall.
– Vi tar inte ställning till anklagelserna, säger han.
Men har ärendet tagits upp med den colombianska regeringen?
– Nej.
Har ni några planer på att göra det?
– Nej.
Rättegången väntas återupptas inom tre till sex veckor.
Erik de la Reguera
Anklagas ha Farcsympatier
Anncol (spansk förkortning för Nyhetsbyrån Nya Colombia) är en spanskspråkig nättidskrift om den politiska situationen i Colombia.
Den har bas i Stockholm och grundades 1995.
Skribenterna ger numera ofta intryck av att sympatisera med den av EU och USA terrorstämplade marxistgerillan Farc, vars kommunikéer också publiceras på sajten.
Anncols redaktion vidhåller att den är oberoende, medan den colombianska regeringen hävdar att det rör sig om ett inofficiellt partiorgan för gerillan.
Farcgerillan känd för kidnappningar och kokain
Marxist-leninistiska Farc är Colombias största gerilla, men är i dag tillbakapressad efter en rad hårda bakslag.
Farcgerillan har flera tusen medlemmar.
Gerillan, som gjort sig känd för spektakulära kidnappningar och omfattande kokainhantering, har bedrivit krig mot den colombianska staten i över 45 år.
Tiotusentals människor har fallit offer i konflikten mellan staten och Farc.
--
Publicerat i DN den 20 april 2012.