Spanien rasar mot bolagsövertagande

MEXICO CITY. ”En öppet fientlig handling.” Så reagerade Spaniens regering i går på Argentinas förestående nationalisering av det spanskägda energibolaget YPF. Men Argentinas president Cristina Kirchner hotar med ännu fler övertaganden.

– Jag vill göra en sak klar. De bolag som har sin verksamhet här i landet är att betrakta som argentinska ­bolag. Och det alldeles oavsett om deras aktieägare råkar bo utomlands!

Med de orden avfärdade president Kirchner de spanska protesterna mot att hennes regering tänker ta kontroll över 51 procent av aktierna i energibolaget YPF. Kirchner antydde också att andra spanskägda bolag och banker kan stå på tur.

– Det här rör sig inte om en strategi för ”förstatliganden”! Det handlar om att återerövra vårt lands suveränitet, sade Cristina Kirchner.

Energibolaget YPF är i dag Argentinas största bolag och fram till den privatisering som ägde rum 1989 ägdes det av den argentinska staten. Men i drygt ett decennium har majoriteten av YPF:s aktier tillhört det spanska bolaget Repsol, vars ledning inte har mycket till övers för Kirchners tal om suveränitet.

– Detta är bara ett försök att dölja den ekonomiska och sociala kris som Argentina står inför, sade Repsols styrelseordförande Antonio Brufau i går.

Han uppskattade värdet på de aktier som Kirchner vill överta till omkring 70 miljarder kronor. Men inte mycket tyder på att Argentina kommer att betala mer än en bråkdel av det. Spaniens regering har därför reagerat kraftigt.

– Vi ser detta som en öppet fientlig handling och vi kommer att vidta de åtgärder vi finner nödvändiga, sade Spaniens utrikesminister José María Margallo.

Den argentinska regeringen hävdar att den förgäves försökt få YPF att öka investeringarna inom landet, och att avsikten med övertagandet är att ta kontroll över olje- och naturgasreserverna och hindra en annalkande energikris.

Erik de la Reguera