Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Uppstickare kan skrälla i Chiles presidentval

MEXICO CITY. När Chile går till val i dag, söndag, blåser förändringens vindar över landet. För första gången sedan återgången till demokrati 1990 verkar en högerkandidat gå mot segern. Men strålkastarna riktas mot en uppstickare på vänsterkanten som lånat sitt budskap av Barack Obama.

”Cambio”, förändring. Det är slagordet för dagen i Chile. Och den som varit mest framgångsrik med att spela på denna förändringsfeber är jokern i söndagens presidentval: den 36-årige före detta socialisten Marco Enríquez-Ominami.

– Om ni vill ha förändring ska ni inte rösta på samma gamla politiker som tidigare! Jag erbjuder er däremot ett modernt och rikt Chile, förklarade Enríquez-Ominami vid ett av sina sista valmöten.

Denne tvålfagre kongressledamot med bakgrund som filmskapare har förstått att ta vara på det utbredda politikerförakt som finns bland unga väljare i Chile. För ett halvår sedan var det få som visste vem han var. Men i juni bröt Enríquez-Ominami med center-vänsterkoalitionen och lanserade sig som oberoende kandidat, och sedan dess har hans namn funnits på allas läppar.

Både den konservativa högerns kandidat, miljonären Sebastián Piñera, och den regerande center-vänsterkoalitionens affischnamn Eduardo Frei är grånade herrar som sedan länge är etablerade inom chilensk politik. De har vältrimmade valmaskinerier i ryggen, men har ändå sett sig tvungna att bemöta Enríquez-Ominamis budskap om och om igen.

– Jag vet att det finns ett utbrett missnöje i landet, jag vet att många är ilskna på oss, men jag vill ändå att ni ska veta att jag har lyssnat på er, sade Eduardo Frei i ett teveframträdande i veckan.

Opinionsmätningar ger Sebastián Piñera omkring 40 procent av rösterna, medan Frei ligger tvåa, ett tiotal procentenheter före Enríquez-Ominami. Men många väljare verkar fortfarande vara osäkra.

Läget kompliceras av att det antagligen väntar en andra valomgång den 17 januari, eftersom det inte ser ut som om någon av kandidaterna når den magiska gränsen 50 procent. I denna andra omgång möts de två främsta kandidaterna. Och trots att han bara är trea i nuläget ser Enríquez-Ominami faktiskt ut att ha störst chans att besegra högerns Piñera i en sådan duell. Hur det påverkar väljarna nu är en gåta för opinionsinstituten.

Men center-vänsterkoalitionen är skakad. Dess avgående president Michelle Bachelet har stöd av rekordhöga 80 procent av väljarna. Chile har minskat fattigdomen från 45 till 13 procent av befolkningen på tjugo år. Tillväxten har varit hög, inflationen låg och omvärldens liberala ekonomer hyllar Chile som framgångsexemplet i Latinamerika. Trots det kan alltså den politiska kraft som regerat sedan diktaturens fall nu få problem med att gå till andra valomgången.

Hur det kommer sig? Trötthet, är de flesta analytikers svar. Efter nästan tjugo år med samma politiker vid makten törstar många väljare efter nya ledare.

För att ge Eduardo Freis kampanj styrfart har president Michelle Bachelet de senaste veckorna ställt sig på hans sida vid valmöten, på affischer och i tevetal.

Men frågan är om det räcker för att hindra Chiles ”Obama”, Enríquez-Ominami, från att skrälla i söndagens val.

Erik de la Reguera

Fakta: Kandidater lovar jobb och inflytande

Sebastián Piñera är högerns kandidat. Han vill ge näringslivet en större roll i ekonomin på statens bekostnad och lovar att skapa en miljon nya jobb på fyra år.

Eduardo Frei tillhör det kristdemokratiska partiet och är den regerande center-vänsterkoalitionens kandidat. Han var president 1994–2000 och lovar nu att bygga ut den avgående presidenten Michelle Bachelets välfärdsprogram (Bachelet får inte ställa upp till omval).

Marco Enríquez-Ominami är jokern i leken. Denna oberoende socialistiske kandidat är biologisk son till gerillarörelsen MIR:s ledare Miguel Enríquez, som dödades 1974, och adoptivson till den socialistiske politikern Carlos Ominami. Han vill höja skatten på utvinningen av koppar, satsa på sociala program och sänka inkomstskatterna. Han talar sig varm för ökat medborgarinflytande i politiken, abort och homosexuella partnerskap.

Jorge Arrate är kandidat för en liten koalition på vänsterkanten. Han vill se utlysa val till en grundlagsförsamling och genomföra långtgående reformer för att minska fattigdomen.

Publicerad i Dagens Nyheter den 13 december 2009

You may also like...