Astiz åtalad i Argentina

MEXICO CITY. Efter mer än 30 år kan rättvisan vara på väg att hinna ifatt ”den blonde dödsängeln”, Alfredo Astiz. Denne förre argentinske marinkapten, som bland annat utpekats som ansvarig för svenskan Dagmar Hagelins död, är en av de åtalade när en stor rättegång inleds i Buenos Aires på fredagen.

”Megaprocessen.” Så kallas den serie rättegångar i vilken sammanlagt ett femtiotal personer ska åtalas för brott begångna vid den argentinska marinens skola, ESMA, under diktaturåren 1976–1983. Ett hemligt tortyrcenter upprättades vid denna skola, dit tusentals misstänkta ”kommunister” fördes. Få av dem kom någonsin ut igen.

Fångarna misshandlades, gavs elchocker, trycktes ned under vatten, våldtogs och förnedrades på alla tänkbara vis. Tusentals torterades till döds. Kropparna brändes till aska på stora grillar. Andra drogades ned och flögs ut över Río de la Plata, där de knuffades ut och dog vid kollisionen med vattenytan.

Mellan 15 000 och 30 000 människor ”försvann” på det sättet under militärdiktaturen.

Länge gick de ansvariga fria tack vare amnestilagar, men sedan några år drivs en rad processer mot militärerna. I den rättegång som inleds på fredagen åtalas 19 personer.

En av dem är den förre kaptenen Alfredo Astiz, som bland annat har utpekats som ansvarig för svenskan Dagmar Hagelins försvinnande 1977.

Astiz har i sin frånvaro dömts till livstids fängelse i såväl Frankrike som Italien, men aldrig funnits skyldig av en domstol i Argentina. In i det sista var det dock osäkert om han verkligen skulle kunna stå på de anklagades bänk. På torsdagsmorgonen fördes han till sjukhus för akut behandling av en tumör i ena njuren.

Dagmar Hagelins far Ragnar Hagelin säger till DN att han är nöjd med att förövarna nu har häktats och satts i fängelse. Svenskans fall kommer, enligt honom, att tas upp i en separat rättegång som inleds först om några månader.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 11 december 2009.