Miljardär tog täten i Chile

MEXICO CITY. Miljardären Sebastián Piñera, med en tevestation och ett flygbolag i sitt affärsimperium, fick flest röster i första omgången av Chiles presidentval.

I januari ställs nu denne högerkandidat mot den regerande center-vänsterkoalitionens Eduardo Frei i en avgörande andra valomgång, eftersom ingen av kandidaterna fick över 50 procent av rösterna.

– Förändringen är på gång! utropade Piñera.

Han fick 44 procent i söndagens val, medan center-vänsterkoalitionen Concertación och Eduardo Frei har hamnat i rejäl uppförsbacke efter att bara ha fått 26,6 procent – ett historiskt uselt resultat för den politiska kraft som regerat Chile i nära tjugo år.

Freis hopp står till att kunna mobilisera de utslagna kandidaternas väljare. Men det kan bli lättare sagt än gjort.

Kommunistpartiets Jorge Arrate (som fick 6 procent av rösterna) gav visserligen sitt stöd till Frei på söndagskvällen. Men många av hans väljare är skeptiskt inställda till Frei, som anses tillhöra Concertacións högerflygel.

Samtidigt drar sig valets stora utropstecken, den 36-årige oberoende kandidaten Marco EnríquezOminami, för att välja sida. Han fick 20 procent av rösterna, vilket många ser som en missnöjesyttring av chilenare som tröttnat på en grånande politisk elit. Uppemot en tredjedel av dem säger sig vilja rösta på Piñera i en andra omgång.

– Jag är bara budbärare och talesman för er. Det gör det omöjligt för mig att lova bort era röster, sade Enríquez-Ominami, som dock lade till att han själv känner sig mest hemma på vänsterkanten.

I söndags hölls det även parlamentsval i Chile, och för första gången sedan återgången till demokrati 1990 valdes några kandidater för kommunistpartiet in i kongressen. Det kunde ske tack vare en teknisk allians med center-vänsterkoalitionen. Chiles valsystem gynnar stora koalitioner och gör det extremt svårt för småpartier att ta sig in i kongressen.

Erik de la Reguera

Fakta: Andra valomgången 17 januari

De två kandidater som fick flest röster i söndagens val i Chile kommer att mötas i en andra och avgörande valomgång den 17 januari 2010.

Sebastián Piñera är högerns kandidat. Han äger bland annat landets tredje största tevestation, Chilevision, och har ett stort aktieinnehav i flygbolaget LAN. Enligt affärstidskriften Forbes har Piñera en förmögenhet på cirka sju miljarder kronor. Han vill ge näringslivet en större roll som tillväxtmotor.

Eduardo Frei är den regerande center-vänsterkoalitionens kandidat. Han tillhör det kristdemokratiska partiet och har tidigare varit president under åren 1994–2000. Frei vill se statliga stimulanspaket för att få fart på ekonomin. Hans far, med samma namn, var också politiker – av allt att döma giftmördades han av diktatorn Pinochets män 1982.

Publicerad i Dagens Nyheter den 15 december 2009.