Chávez debatt i tv slutade i antiklimax

MEXICO CITY. En av årets mest emotsedda politiska debatter i Latinamerika, den mellan Hugo Chávez och hans fränaste kritiker på kontinenten, slutade i antiklimax i helgen när bataljen fick ställas in. ”Om du vill debattera man mot man får du se till att bli vald till president först” blev Chávez svar till författaren Mario Vargas Llosa.

Många venezuelaner hade bänkat sig framför teveapparaterna i helgen för att se en extrainsatt upplaga av Hugo Chávez talkshow ”Aló Presidente”. Det var tioårsjubileum för programmet, som närmast förvandlats till en institution i Venezuela och som ofta präglas av ett slags regerande i direktsändning när presidenten kritiserar sina ministrar och fattar beslut mitt framför tittarnas ögon.

Men den här gången var det upplagt för debatt.
Bland de inbjudna gästerna fanns tre av Chávez hårdaste kritiker: den peruanske författaren Mario Vargas Llosa och de mexikanska liberala tänkarna Enrique Krauze och Jorge Castañeda.

Dessa tre intellektuella deltog i förra veckan i ett forum i Caracas som anordnades av en liberal tankesmedja, och de uttryckte då oro för Hugo Chávez auktoritära tendenser och den allt hårdare tonen mot oppositionen och tevekanalen Globovision.

Det fick presidenten att gå i taket. Han bjöd in Vargas Llosa, en stark kandidat till Nobelpriset i litteratur, och de andra till sitt program – och fick snabbt ett ja.
Men sedan började en hård förhandling om förutsättningarna: Chávez ville att liberalerna skulle ställas mot tre vänsterintellektuella, medan Vargas Llosa, Krauze och Castañeda ville debattera direkt med presidenten.

Sista budet var en debatt enbart mellan Vargas Llosa och Chávez, men det sade presidenten nej till.

– Compadre, jag spelar i högsta divisionen och du bara i B-serien, förklarade Chávez, som uppmanade Vargas Llosa att se till att bli vald till president om han vill debattera ”man mot man”.

När programmet till slut fick ställas in var båda sidor tillbaka i skyttegravarna, varifrån de riktade anklagelser mot varandra för att ha stoppat debatten.

Erik de la Reguera

DN 2009-06-01