Vänstern till makten i El Salvador

CIUDAD JUAREZ. Den förre tevejournalisten Mauricio Funes svor på måndagen presidenteden i El Salvador. Hans vänsterparti FMLN kommer därmed till makten för första gången sedan inbördeskrigets slut.

”El pueblo unido, jamás sera vencido” (ett enat folk kan aldrig besegras) skallade ropen när Mauricio Funes stegade in till ceremonin i San Salvador på måndagen.

Denna ramsa är vanlig i vänsterdemonstrationer i Latinamerika, men den här dagen fick den en ny innebörd eftersom den 49-årige Funes står inför den svåra uppgiften att ena landet och försöka nå försoning efter åratal av polarisering och blodig konflikt.

Allt sedan 1932, då en militärregim slog ned en växande student- och bonderörelse i landet, har vänstern i El Salvador drömt om ett maktskifte. Men under många år stängdes de demokratiska vägarna av auktoritära regimer och på 1980-talet förvandlades El Salvador till en av kalla krigets allra hetaste fronter när vänstergerillor försökte störta den USA-stödda regeringen.

Kriget varade i tolv år och krävde minst 75 000 människoliv, ett nationellt trauma som än i dag präglar politiken.

Sedan fredsavtalen 1992 har El Salvador styrts av demokratiskt valda högerregeringar, men i presidentvalet i mars i år kunde Funes – som anses tillhöra den moderata grenen i FMLN – leda sitt parti till seger.

Stora utmaningar väntar den nye presidenten, som tar över makten i ett land hårt drabbat av den ekonomiska krisen och som kommer att tvingas till kompromisser i kongressen för att kunna regera.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter de 2 juni 2009.