Borgmästare och polischefer greps i Mexiko

MEXICO CITY. Tio borgmästare och flera polischefer greps på tisdagen i en stor razzia i den mexikanska delstaten Michoacán. De gripna misstänks ha stått på brottskartellen ”La Familias” lönelistor under en längre tid.

Tusentals soldater och federala poliser deltog i operationen, som inleddes tidigt på morgonen och varade i flera timmar. Vägspärrar sattes upp runt om i Michoacán, en delstat vid Mexikos Stillahavskust, och dramatiska scener rapporteras ha ägt rum i samband med stormningar av kommunhus och avväpningar av lokala polisstyrkor.

Invigningar av offentliga byggnader fick avbrytas när borgmästare i all hast fördes bort i handfängsel.

De tio borgmästare som nu gripits tillhör landets tre stora partier: PRI, PRD och det regerande PAN. Samtliga misstänks för samröre med La Familia, en kriminell organisation med bas i Michoacán som de senaste åren kommit att bli ökänd för sin brutalitet.

När president Felipe Calderón valde att låta militären delta i kampen mot maffian 2006 blev denna hans hemstat, Michoacán, först ut med att se soldater på gator och torg. Sedan dess har omkring 45 000 soldater satts in för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Men våldsvågen bara fortsätter och det beror till stor del på kartellernas grepp om politiker och poliskårer på lokalplanet: uppemot 80 procent av Mexikos kommuner tros vara helt eller delvis kontrollerade av den organiserade brottsligheten.

Korruptionen fastnade på bild för en dryg vecka sedan, då 53 fångar ostört kunde promenera ut från ett fängelse i delstaten Zacatecas mitt framför näsan på vakterna.

Bilderna från övervakningskamerorna har rullat i tevenyheterna i flera dagar. Räden i Michoacán kan därför ses som ett slags svar från regeringens sida, inte minst mot bakgrund av att det är kongressval i Mexiko i juli i år.

Erik de la Reguera

Faktaruta: Familjen satsar på kokainsmuggling

Brottssyndikatet La Familia är baserat i delstaten Michoacán, men organisationen uppges ha aktiva enheter även i andra delar av landet.

Huvudsaklig verksamhet är narkotikasmuggling. La Familia har i perioder allierat sig med brottssyndikatet Zetas och Beltran-Leyva-familjen i det pågående kriget mot Sinaloakartellen, som bara i år krävt fler än 2 300 dödsoffer i Mexiko.

Publicerad i Dagens Nyheter den 28 maj 2009.