Argentiska mödrar skymfade på nätet

BUENOS AIRES. Den argentinska människorättsorganisationen Mödrarna på Plaza de Mayo fick sin webbplats hackad på söndagskvällen lokal tid. Angreppet ägde rum bara timmar före årsdagen av militärens statskupp 1976.

Hackarnas identiteter är inte kända, men de lämnade budskapet: "vi lever inte i det förflutna, aldrig mer en gerilla […] Argentina ska inte regeras av vänsterhänta".
Tilltaget kunde förefalla oskyldigt, om det inte vore för den historiska bakgrunden. Den 24 mars är en nationell helgdag i Argentina, till minne av offren under diktaturåren 1976 till 1983.

Omkring 30.000 människor dödades eller "försvann" under juntans tid vid makten, och det är inte förrän de senaste tre-fyra åren som rättegångar inletts mot militärerna. Än går många av de ansvariga fria, och vittnen har utsatts för hot och förföljelser.

Mödrarna på Plaza de Mayo genomförde under juntaåren protester för att kräva besked om vad som hänt deras söner och döttrar, vilket gjorde dem till symboler för kraven på rättvisa. Trettiotvå år efter kuppen väntar fortfarande många på besked om vad som hänt deras anhöriga.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-24