CARACAS. Inför folkomröstningen i dag, söndag, om Hugo Chávez nya "socialistiska" grundlag är Venezuela polariserat i två läger. Kupprykten florerar och Chávez hotar att dra in oljeleveranserna till USA om våldsamma protester utbryter efter valet.
Ett rött hav av människor jublar när president Hugo Chávez, för dagen iklädd röd skjorta med ett vitt "Si!" (ja) på bröstet, kliver upp på scenen.
- Jag är ett med folket. Och jag regerar gärna Venezuela till 2050! ropar han till de över 100.000 extatiska i publiken.
Det är en uppvisning i den retoriska talang som tillsammans med Venezuelas enorma oljetillgångar har gjort Hugo Chávez till den latinamerikanska vänsterns fixstjärna.
Han berättar anekdoter från sitt liv som ung officer, citerar Jesus och Fidel Castro i samma andetag, utbrister i sång och utnämner sig själv till nationalhjälten Simon Bolívars arvtagare.
Men han säger inte mycket om den nya grundlagen. Saken förenklas till att en jaröst är en röst på Chávez, medan en nejröst är en röst mot Chávez.
Hoten från utlandet talar han desto mer om:
- Vi vet att USA planerar att iscensätta protester på gatorna om vi vinner. Men jag varnar dem: om det utbryter våldsamheter kommer inte en droppe olja att skickas till USA! Jag är en soldat - och jag tvekar inte att ta till vapen!
I folkhavet står Carina Rivas och lyssnar. Hon arbetar som lokalvårdare och säger att hon är här för att stödja sin president.
- Mitt hus har jag kunnat bygga tack vare honom, och mitt arbete i kooperativet är också hans förtjänst, säger hon.
Hon vet inte mycket om den nya grundlagen.
- Men jag litar på min president, säger hon.
Det är det inte alla som gör. Sedan Chávez blev omvald med bred marginal i december förra året har hans retorik blivit alltmer renlärigt socialistisk.
Hyllningarna till Fidel Castro och de allt frekventerare besöken på Kuba har fått en del av Chávez sympatisörer i de fattiga förorterna att känna sig osäkra på vart presidenten är på väg.
Opinionsmätningarna spretar, men det står klart att presidenten har svårt att mobilisera sina kärnväljare. Regeringens uppgifter om att en beslagtagen CIA-rapport drar upp riktlinjer för hur landet ska destabiliseras kan därför till viss del ses som ett sätt att mobilisera dessa osäkra väljare.
Samtidigt gör inte högeroppositionen mycket för att lugna de heta känslorna. De anklagar Chávez för att genomföra en "statskupp", eftersom ändringarna i författningen är så stora att de borde ha föranlett en särskild grundlagsförsamling.
Och med kuppförsöket 2002 i färskt minne tar inte Chávez några risker.
- Vi kommer att försvara revolutionen på gator och torg. Härmed försätter jag militären i högsta beredskap, ropar han till publiken.
Erik de la Reguera
DN 2007-12-02