En flight från 1900-talet till 2000-talet

I förrgår landade vi i den "nya" socialismens högborg, Venezeulas huvudstad Caracas. Det är en bullrig, skränig och estetiskt oinspirerande plats att befinna sig på - men det är varmt och soligt, vilket jag misstänker ger stan ett närmast lyriskt skimmer för svenska novembertrötta ögon.

Det är också en spännande plats för den som är intresserad av politik. Hugo Chavez är som bekant motorn i det politiska projekt som går under titeln "2000-talets socialism". Nu på söndag är det folkomröstning, vilket jag skrivit om i DN, läs artiklarna här och här.

Det är ändå en lättnad att komma hit efter en dryg vecka i den på ytan betydligt lugnare och vackrare staden Havanna.

Det blev en tuff vecka på Kuba. Först stal en flink ficktjuv min plånbok med visakort i. Dagen efter rycktes min väska (med kamera i) när jag satt och interjuade en journalist på ett kafé. Och ett par dagar senare blev Stjärnan gripen av polis för att hon inte hade pass med sig på stan. Hon hölls i förvar under två timmar på polisstationen - i ett tomt förhörsrum - innan hon till slut släpptes.

Allt detta skedde samtidigt som jag intervjuade företrädare för oppositionen.

Naturligtvis kan det vara en rad olyckliga tillfälligheter.

Men i vilket fall är det skönt att vara i Caracas. Här finns inte den censur och förföljelse av oliktänkande som tyvärr är regel snarare än undantag på Kuba.

Slutligen: ni som missade webbtv-inslaget om glaciärerna som smälter i Anderna kan se det här.