Hitler och argentinsk valvaka

Det har varit en lång valhelg här och jag är lite sliten efter en natt och tidig morgon som såg fru Kirchner segra. Med andra ord perfekt för att ta en måndag i soffan och kolla film från San Telmos bästa videobutik i kvarteret där jag bor.

Hittills har vi hunnit med utmärkta Der Untergang, med en fullständigt strålande Bruno Ganz som en slagen Hitler (se klippet ovan).

Det är nästan lite kusligt att se den när man befinner sig i Argentina. Många nazister flydde som bekant till Sydamerika efter krigsslutet och inte minst hit.

Även den koreanska filmen med det något komplicerade namnet Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom ("Vår, Sommar, Höst, Vinter... och Vår") är en pärla som jag varmt rekommenderar.

Förresten, kul att se att BBC har vaknat. Ni som är intresserade av datorn kan som bekant läsa här och se videon här.

Socialdemokraten Samuel Morenos seger i borgmästarvalet i Bogotá kan ur svenskt perspektiv tyckas ha notisvärde, om ens det, men som jag skrev i en artikel i lördagens DN (som inte lagts ut på nätet):

"Framväxten av en demokratisk vänster är den kanske intressantaste politiska utvecklingen i Colombia de senaste åren. Tidigare har Farc-gerillan kunnat avfärda den demokratiska vägen som stängd för vänsteralternativ."

Gårdagens seger ger Moreno och hans Polo Democratico en plattform inför nästa presidentval. Den sätter också press på Farc, som börjat sända signaler till nykläckte medlaren Hugo Chavez om att de inte är helt ointresserade av en förhandlingslösning.

Dags för nästa rulle.