Cristina blir Argentinas president

BUENOS AIRES. Cristina Fernández de Kirchner har valts till Argentinas president. När drygt hälften av rösterna var räknade hade hon fått nära 44 procent av väljarstödet. Hon blir därmed den första kvinnan att väljas till president i landet.

- Till mina medsystrar vill jag säga: ni ska inte behöva välja mellan familjen och karriären! Låt oss konstruera det här landet tillsammans!

Det budskapet sände Cristina Kirchner till Argentinas kvinnor när hon sent på natten till måndagen utropade sig till segrare i presidentvalet.

Med 65 procent av rösterna räknade hade Fernández de Kirchner 43,6 procent av väljarstödet, medan hennes närmaste rival Elisa Carrió fick 22,6 procent av rösterna. Förre finansministern Roberto Lavagna såg ut att bli trea med 17,9 procent.

Cristina Fernández de Kirchner blir därmed den första kvinnan som väljs till president i allmänna val i Argentina. Legendariska Evita Perón var visserligen mäktig, men varken hon eller Isabel Perón, som tog över efter general Peróns död, hade valts av folket.

Å andra sidan har Cristina Fernández de Kirchner haft stor hjälp av att hennes man Néstor Kirchner varit landets president de senaste fyra åren. Néstor Kirchner skulle kunna sitta kvar ytterligare en mandatperiod, men har i stället valt att låta sin fru bli regeringspartiets kandidat.

Spekulationerna om skälen till detta har gått höga i argentinska medier; allt från att presidenten har en hemlig sjukdom till att han vill komma tillbaka om fyra år och förlänga Kirchner-familjens grepp om landet.

Men Cristina Fernandez de Kirchner är utan tvekan en mycket kapabel politiker, med lång erfarenhet av politiskt rävspel från sina år som senator för peronistpartiet och med en förmåga som talare som överträffar maken. Liksom sin man tillhör hon peronistpartiets vänsterflygel. De båda har dominerat argentinsk politik sedan Néstor Kirchner kom till makten 2003.

Landets ekonomi har börjat hämta sig från krisen i början på decenniet och arbetslösheten har mer än halverats. Samtidigt har inga omfattande sociala reformer genomförts och inkomstskillnaderna är stora. Men det faktum att landet är "på rätt väg", som Cristina Fernandez Kirchner uttrycker det, gav på söndagen paret förnyat förtroende.

Oppositionen är splittrad och har inte kunnat ena sig om en gemensam kandidat. Om Elisa Carrió hade kunnat tvinga fram en andra valomgång så skulle det ha kunnat skapa en mer enad opposition, men nu är det oklart om hennes Coalicion Civica, en brokig allians av center-vänsterpartier, överhuvudtaget kan hålla ihop efter valet.

De knappt 27 miljoner röstberättigade argentinarna valde även ledamöter till landets kongress och senat. Eftersom Cristina Fernández Kirchner inte kan räkna med någon egen majoritet där, så kommer hon utan tvekan att få nytta av sina färdigheter som politisk förhandlare.

Inga större förändringar väntas vad det gäller regeringens politiska färdriktning. Men "Cristina", som hon kort och gott kallat sig i kampanjen, väntas ge utrikespolitiken större vikt och inte minst prioritera förbättrade relationer till USA och EU.

Erik Gustafsson

DN 2007-10-29