Ahmadinejad söker tröst hos Evo Morales

BUENOS AIRES. Irans president Mahmoud Ahmadinejad har de senaste dagarna sökt tröst i Sydamerika efter kritiken han utsattes för i New York tidigare i veckan. I Bolivia och Venezuela välkomnades han med öppna armar.

Presidenterna Evo Morales och Hugo Chavez rullade ut röda mattan i sina respektive länder och förklarade sitt stöd för det kontroversiella iranska kärnkraftsprogrammet.

I Bolivia skrev Ahmadinejad under ett samarbetsavtal som innebär att Iran investerar en miljard dollar i landet de närmaste fem åren. Och i Caracas väntade sedan den iranske presidentens mest uttalade vän i regionen, Hugo Chavez.

Venezuela och Iran har sedan 2001 slutit 150 samarbetsavtal inom olika områden och ländernas ledare har besökt varandra åtskilliga gånger.

Erik Gustafsson

DN 2007-09-30