Kubaner räddade synen på Che Guevaras baneman

BUENOS AIRES. Kubanska läkare i Bolivia har räddat synen på Mario Terán, den officer som avrättade Che Guevara för 40 år sedan. Det uppger officerens son, som nyligen tackade läkarteamet genom en insändare i en boliviansk tidning.

Sergeant Mario Terán var lätt berusad när ordern kom den 9 oktober 1967 om att hans fånge Ernesto "Che" Guevara skulle avrättas. Det föll på den unge sergeantens lott att avlossa de dödande skotten i den skola i byn La Higuera där Che hölls fången.

Han riktade sin automatkarbin mot den sårade och svårt medfarne gerillaledaren, som under ett drygt år fört ett allt desperatare gerillakrig i Bolivias djungel. Innan skotten brann av lär Che Guevara ha sagt: "Jag vet att du är här för att döda mig. Men du dödar bara en människa". Få har blivit så sannspådda.

Knappt fyra decennier senare har Che Guevara blivit en revolutionär ikon och Terán en fattig åldring med dålig syn. Hans grönstarr opererades förra året av ett kubanskt läkarteam i Bolivia.

Ingreppet var gratis och ägde rum i staden Santa Cruz, där de kubanska läkarna deltar i "Operacion Milagro" ("Mirakeloperationen"), en stor satsning för att förbättra fattiga bolivianers syn.

Den socialistiske presidenten Evo Morales har fått stöd för programmet av sin vän Fidel Castro, som skickat tusentals läkare till sjukhus och läkarstationer runt om i Bolivia. Satsningen finansieras genom Hugo Chávez venezuelanska oljepengar och pågår även i andra latinamerikanska länder.

Nyheten om att den förre sergeanten och Che Guevaras baneman opererats läckte ut i samband med att hans son tackade de kubanska läkarna i en insändare till tidningen El Deber. Det ledde till att Kubas statliga nyhetsorgan Granma basunerade ut historiens ironi med buller och bång.

"Che har segrat ännu en gång. Men hans mördare kommer aldrig att förstå de idéer som gjorde att han alltid gav läkarvård till sårade fiendesoldater", skriver tidningen inför nästa veckas högtidlighållande av gerillakrigarens död.

Till historien hör dock också att Che Guevara under sin livstid gjorde sig känd för att utan skrupler avrätta misstänkta förrädare i de egna leden.

Erik Gustafsson

DN 2007-10-03