Ches hårlock auktioneras ut

BUENOS AIRES. Det är snart 40 år sedan Ernesto "Che" Guevara avrättades i Bolivia, men hans öde fortsätter att fascinera generationer av latin­amerikaner. Nu senast skapade han rubriker genom en smått morbid auktion.

Gustavo Villoldo, den CIA-agent som ledde jakten på Che i Bolivias djungel, har nämligen bestämt sig för att auktionera ut en hårlock som han säger sig ha klippt från Guevaras skalp innan kroppen dumpades i en massgrav i närheten av La Higuera i Bolivia.

Hårtesten ingår i en klippbok med "minnen" av Guevara som CIA-agenten sparat. Bland klenoderna finns också de finger­avtryck som togs från gerillakämpens avhuggna händer och en karta över djungelområdet där militären jagade honom.

Den 71-årige Villoldo säger att han "vill sätta punkt" och att DNA från hårlocken kan bevisa att den kropp som grävdes fram för tio år sedan och fraktades till Havanna i själva verket inte är Guevaras kvarlevor.

Samtidigt erkänner han dock att han hoppas få miljonbelopp för klippboken när den auktioneras ut i slutet av oktober.

Reaktionerna i Latinamerika har inte oväntat varit starka. Che Guevaras änka, Aleida March, sade i helgen att auktionen är motbjudande och att Villoldo är "en legoknekt som bara är ute efter pengar".

Oavsett sanningshalten i den förre CIA-agentens påståenden har Che Guevara för länge sedan upphört att vara en gestalt av kött och blod. I hela världen, och särskilt i Latinamerika, har han förvandlats till en metafysisk uppenbarelse vars bild reproduceras på alltifrån armbandsur till dörrmattor.

Här i hans födelseland Argentina, där nästan alla kallar varand­ra för Che ("kompis"), har myndigheterna försökt undvika att göra Guevara till en ikon eftersom de inte velat uppmuntra hans dröm om en revolution i hemlandet.

Men när jag besökte ett universitet i Buenos Aires häromdagen visade sig väggarna vara formligen tapetserade med Guevaras bild. Till och med de unga peronisterna använder sig av gerillakämpen i sin propaganda.

Hur mycket den gamle CIA-agenten än skulle önska det är därför Che inte som Samson. Kraften sitter inte i håret.

Erik Gustafsson

DN 2007-09-26