BUENOS AIRES. Det är snart 40 år sedan Ernesto "Che" Guevara avrättades i Bolivia, men hans öde fortsätter att fascinera generationer av latinamerikaner. Nu senast skapade han rubriker genom en smått morbid auktion.
Gustavo Villoldo, den CIA-agent som ledde jakten på Che i Bolivias djungel, har nämligen bestämt sig för att auktionera ut en hårlock som han säger sig ha klippt från Guevaras skalp innan kroppen dumpades i en massgrav i närheten av La Higuera i Bolivia.
Hårtesten ingår i en klippbok med "minnen" av Guevara som CIA-agenten sparat. Bland klenoderna finns också de fingeravtryck som togs från gerillakämpens avhuggna händer och en karta över djungelområdet där militären jagade honom.
Den 71-årige Villoldo säger att han "vill sätta punkt" och att DNA från hårlocken kan bevisa att den kropp som grävdes fram för tio år sedan och fraktades till Havanna i själva verket inte är Guevaras kvarlevor.
Samtidigt erkänner han dock att han hoppas få miljonbelopp för klippboken när den auktioneras ut i slutet av oktober.
Reaktionerna i Latinamerika har inte oväntat varit starka. Che Guevaras änka, Aleida March, sade i helgen att auktionen är motbjudande och att Villoldo är "en legoknekt som bara är ute efter pengar".
Oavsett sanningshalten i den förre CIA-agentens påståenden har Che Guevara för länge sedan upphört att vara en gestalt av kött och blod. I hela världen, och särskilt i Latinamerika, har han förvandlats till en metafysisk uppenbarelse vars bild reproduceras på alltifrån armbandsur till dörrmattor.
Här i hans födelseland Argentina, där nästan alla kallar varandra för Che ("kompis"), har myndigheterna försökt undvika att göra Guevara till en ikon eftersom de inte velat uppmuntra hans dröm om en revolution i hemlandet.
Men när jag besökte ett universitet i Buenos Aires häromdagen visade sig väggarna vara formligen tapetserade med Guevaras bild. Till och med de unga peronisterna använder sig av gerillakämpen i sin propaganda.
Hur mycket den gamle CIA-agenten än skulle önska det är därför Che inte som Samson. Kraften sitter inte i håret.
Erik Gustafsson
DN 2007-09-26