MEXICO CITY. Världens femte största land, Brasilien, får sin första kvinnliga president. Det står klart sedan 62-åriga Dilma Rousseff fått omkring 56 procent av rösterna i gårdagens val, medan utmanaren José Serra stannade på cirka 44 procent.
Vid klockan 23.30 på söndagskvällen svensk tid hade 96 procent av rösterna räknats och Rousseff ett försprång på drygt tio procentenheter till socialdemokratiska PSBD:s kandidat José Serra. Valdomstolen TSE konstaterade att Rousseff vunnit valet.
Den 62-åriga Dilma Rousseff var under militärdiktaturen i Brasilien aktiv i radikala vänstergrupper, något hon greps, torterades och tvingades sitta fängslad under tre år för.
Under 2000-talet har hon mest gjort sig känd som karriärbyråkrat och en nära förtrogen till den avgående presidenten Lula da Silva.
Söndagens valseger har hon till stor del Lula att tacka för.
Dennes skyhöga popularitetssiffror – över 80 procent tycker att Lula har gjort ett bra jobb – har lett till att Rousseff kunnat klättra från ett mycket svagt utgångsläge till den triumf som nu kommer att krönas den 1 januari, då hon övertar presidentposten från sin gamle chef.
Valet följdes inte bara uppmärksamt i Brasilien, utan även i de andra medlemsländerna av Sydamerikas regionala samarbetsorganisation Unasur. Brasilien är den givna stormakten i Sydamerika och det var nog många av de mer radikala vänsterledarna i regionen som drog en lättnadens suck i går kväll. Bland dem Venezuelas president Hugo Chávez, som var en av de första att gratulera Rousseff.
De ideologiska skillnaderna mellan Chávez socialism och Lulas mer marknadsanpassade reformism till trots råder ingen tvekan om att de senaste årens samarbete i Sydamerika till stor del varit den brasilianska diplomatins förtjänst. Med Rousseff vid makten väntas nu den politiken fortsätta.
Erik de la Reguera
Publicerad i Dagens Nyheter den 1 november 2010.