Smutsigt spel inför valet

MEXICO CITY. I dag är Brasiliens 135 miljoner väljare kallade till valurnorna för att avgöra vem som ska styra landet de närmaste fyra åren. Den avgående presidenten Lula da Silvas handplockade kandidat Dilma Rousseff är favorit – och har nu dessutom fått draghjälp av ett datorspel.

Dilma Adventure. Så kallas ett webbaserat spel i Super Mario Bros anda som på bara några få dagar blivit populärt bland brasilianska surfare. En animerad Dilma Rousseff styrs mellan plattformar, där hon hoppar runt och plockar lådor med röstsedlar och röda stjärnor (symbolen för hennes parti PT). Allt medan motståndaren José Serra från socialdemokratiska PSDB försöker stoppa henne.

Underhållande, kan tyckas, men inte särskilt upplysande i sakfrågorna. Det är å andra sidan rätt talande för hela sluttampen av denna valrörelse.

De senaste veckorna har José Serra försökt lägga skulden för Lularegeringens olika korruptionsskandaler på Rousseff, medan hon har pekat på missförhållanden och korruption i São Paulo, där Serra var guvernör fram till nyligen.

Smutskastningen har även tagit sig fysiska uttryck. Först i form av en tejprulle som träffade Serra i huvudet under ett valmöte. ”Fascistmetoder”, muttrade Serra efter attacken.

Nästa dag var det Rousseffs tur: en vattenballong missade henne med en hårsmån när hon var ute och träffade väljare.

Men i sakfrågorna är det betydligt svårare att skilja de båda åt. Såväl Rousseff som Serra vill hålla fast vid den rådande ekonomiska politiken, båda vill bevara de uppskattade bidragen till fattiga och båda talar också om hur viktigt det är att hitta en balans mellan tillväxt och miljö.

Inte ens i den laddade abortfrågan går det längre att se någon större skillnad mellan dem.

Rousseff, som kan bli Brasiliens första kvinnliga president, var tidigare öppen för en avkriminalisering av abort – ett viktigt krav för feminister i Brasilien, där omkring 300 kvinnor dör varje år på grund av illegala aborter. Men efter hård kritik från olika religiösa samfund har Rousseff nu backat och försäkrat att inte en stavelse ska ändras i lagstiftningen.

Tillsammans med stödet från den avgående presidenten Lula da Silva har det lett till att hon nu har ett försprång till Serra på mellan fem och tio procentenheter i opinionsmätningarna. Men en osäkerhetsfaktor kvarstår: valdeltagandet.

I Brasilien är det obligatoriskt att rösta, men bötesstraffet för valskolk är inte särskilt högt. Och efter den senaste månadens smutsiga kampanj har missnöjet börjat växa bland väljarna.

I fredagskvällens tevedebatt, den sista inför valet, gjorde båda kandidaterna sitt bästa för att verka resonabla och konstruktiva för att få sina respektive anhängare att gå till valurnorna.

Men den fråga där de faktiskt skiljer sig åt – utrikespolitiken – har inte fått något större utrymme i valrörelsen.

José Serra är skeptiskt inställd till regeringen Lulas nära relationer med andra vänsterregeringar i regionen och delar inte Rousseffs engagemang för Unasur, Sydamerikas motsvarighet till EU. I Venezuela, Argentina, Bolivia och många andra av Brasiliens grannländer följer man därför valet med stort intresse.

Erik de la Reguera

Två kandidater slåss om makten

Dilma Rousseff , 62, är det regerande arbetarpartiet PT:s kandidat. Under militärdiktaturen (1964–1985) var hon politiskt aktiv i radikala vänsterrörelser. Hon greps 1970, torterades och hölls fängslad i tre år. Sedan utbildade hon sig till ekonom. Rousseff har varit minister i Lula da Silvas regeringar sedan 2002 och anses vara en av presidentens närmaste förtrogna, men saknar hans nära relationer med folkrörelser.

José Serra , 68, är det socialdemokratiska partiet PSDB:s kandidat. Även han var aktiv i oppositionen under militärdiktaturen och positionerar sig i mitten när det gäller ekonomiska frågor. Serra är öppet kritisk till regeringen Lulas vänskapliga relationer med radikala vänsterregeringar i Latinamerika. Han har tidigare varit sjukvårdsminister (1998–2002) och fram till nyligen guvernör i São Paulo.